ДПС съди България в Страсбург

1153
ДПС съди България в Страсбург

ДПС е подало жалба срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, с която оспорва резултатите от парламентарните избори през 2009 г.

Според адвокат Михаил Екимджиев, който има солидна практика в съда по човешки права, движението на Ахмед Доган може да претендира за морални вреди за депутатите, чийто избор е бил отменен, както и за цялата партия.

Самият Екимджиев е бил канен за адвокат по делото, но е отказал.

Поводът за жалбата на ДПС е, че на 2 април Конституционният съд (КС) отказа да образува дело по искане на движението. Партията на Ахмед Доган загуби един депутат от разместването на мандатите, до което се стигна след дело, заведено от РЗС. Аргументът на конституционните съдии бе, че вещи лица са открили проблеми с неподписани протоколи в 23 секции в Турция. В тях са подадени над 18 000 гласа, които бяха обявени за недействителни.

Жалбата до Страсбург е мотивирана с текстовете на чл. 6 и чл. 13 от Конвенцията за правата на човека. Първият регламентира правото на справедлив съдебен процес, по време на който всеки може да се защитава лично или да ползва адвокат. Според чл. 13 "всеки, чиито права са нарушени, има право на ефикасни правни средства за тяхната защита пред националните власти, дори ако нарушението е извършено от лица, действащи при упражняване на служебни функции".

Според ДПС конституционните съдии са нарушили правото им на справедлив съдебен процес. Юристите в движението се позовават и на чл. 3 от протокол 1 към конвенцията. Той гласи, че "договарящите се страни се задължават да провеждат свободни избори при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа". В ДПС смятат, че обявяването за недействителни на 18-те хиляди гласа от Турция само заради това, че протоколите не са подписани, нарушава правото на свободно изразяване.

Източник: в-к „Сега"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg