Еврокомисията пусна проектите в Иракли

475
Еврокомисията пусна проектите в Иракли

Европейската комисия не намира основания да предприема правни действия срещу България във връзка с проектите за изграждане на курортни имоти в Иракли на българското Черноморие, пише в. "Монитор". Това се казва в писмо от Брюксел по повод жалба на фондация "Биоразнообразие" до ЕК за строежите близо до защитените територии в района.

В края на февруари от главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия са поискали от правителството да предостави информация относно прилагането на законодателството на ЕО по опазване на околната среда при одобряването на планове и проекти на територията на специална защитена зона "Емине" и територия от интерес за общността "Емине-Иракли".

В отговора от Брюксел се подчертава, че съгласно акта относно условията за присъединяване "Считано от датата на присъединяването им България и Румъния ще въведат в действие мерките, необходими, за да постигнат съответствие с разпоредбите на директивите и решенията на ЕО". Проверката на еврокомисарите по случая е установила, че България не е била длъжна да спазва изискванията по две от директивите на ЕИО, касаещи опазването на околната среда. Проектите в част от проекто натура зоните на Иракли остават извън компетенцията на европейското законодателство, тъй като проектите са започнати преди влизането на България в Европейския съюз - 1 януари 2007 г.

Екоактивистите от коалиция "За да остане природа", обявили се против проектите в Иракли, по всяка вероятност ще се възползват от дадения ни от ЕК едномесечен срок за коментар на писмото. Те твърдят, че няма преценка за кумулативен ефект на строителството в доклада по ОВОС, както и оценка за съвместимост с предмета и целите на опазване на "Натура 2000" зоната.

Преди време от екоминистерството спряха строителството в курорта заради протеста на екозащитници. Те искаха пълен мораториум върху градежите в региона, позовавайки се на европейската мрежа "Натура 2000".

През миналата година всички собственици на терени в района доброволно се съгласиха да бъде намалена плътността на застрояване до минималните за страната 20% и височина предимно до 2 етажа. Инициатори на доброволното самоограничаване бяха швейцарската фирма Bulgarian property invest AG и нейното дъщерно дружество Swiss properties. Техен е първият проект за изграждане на ваканционно селище за 4 млн. евро в местността Иракли, северно от нос Емине, на около 6 км от с. Емона.

Проектът за "Ривърсайд вилидж" предвижда комплексът да има подземен гараж за 34 коли и до него ще се стига с два подемника. Във вътрешността на селището няма да се движат автомобили, а само малки електромобили. Една от причините е, че швейцарците са чувствителни към опазване на околната среда. Другата е стремежът да се осигури максимално спокойствие на обитателите. След завършване на строителството в парцела ще бъдат засадени допълнително още 300 дървета и храсти.
Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg