Финансисти: Възстановяването започва след Нова година

691
Финансисти: Възстановяването започва след Нова година

В началото на 2010 г. най-лошото в икономиката може да бъде зад нас, ако в страната продължат усилията за преструктуриране. Очаква се тогава стопанската активност в индустрията да започне да се повишава.

Въпреки това създадените в условия на криза дисбаланси ще продължат да тежат на икономическия растеж. Това прогнозира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Имаме най-успешната фискална политика в ЕС

България има най-успешната парична политика в целия Европейски съюз, отчитат банкерите, но това не бива да внася излишно успокоение във финансовите и стопанските среди. Необходимо е структурните реформи да бъдат ускорени според експертите. След като загърбим най-тежката част от рецесията, ни очаква стабилизация и връщане към положителни темпове на растеж, но те вече няма да достигнат потенциалните.

Стабилният пазар на имоти ще сигнализира за растеж

Едва когато се стабилизира пазарът на имоти и има нормализиране на ръста на кредитите, ще може да се говори за устойчиво възстановяване. Необходимо е време, за да се промени моделът на растеж на икономиката, според Павлов. Производствените ресурси трябва да се преориентират от прегряващите сектори, които задоволяват вътрешното търсене, към експортно ориентираните браншове.

Банките трябва да овладеят загубите си

Пред банките в страната също ще стои задачата да преодолеят последиците от кризата. За да ограничат крайните си загуби, трезорите ще трябва да овладеят загубите в портфейлите от кредити. Финансовите институции ще разчитат в значителна степен и на принудителното събиране на вземанията си.

Едновременно с това банките трябва да положат усилия за нормализиране на ръста на кредита, като по този начин допринесат и за възстановяването на българската икономика, препоръчва финансистът на УниКредит Булбанк. Ако се реши успешно проблемът с голямата зависимост от чуждестранни спестявания за финансиране ръста на кредитите, ще има предпоставки да паднат банковите лихви.

Цялостното възстановяване на сектора ще изисква време, а процесът най-вероятно ще започне през 2011 г., когато икономиката се върне отново на пътя на растежа. В същото време пренаписването на правилата на играта в глобалния банков сектор ще доведе до промяна в начина, по който функционират банките в България.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg