Какво да правим по време на и след земетресение

4927
Какво да правим по време на и след земетресение

Какво да правим след земетресение

- Очаквайте вторични трусове. Тези вторични трусове са обикновено по-слаби от основните, но могат да бъдат достатъчно силни и да доведат до допълнителни щети на отслабените вече конструкции. Те могат да се случат в първите часове, дни, седмици или месеци дори след основния земетръс.

- Слушайте (гледайте) предаванията по захранваните с батерии преносими радиоприемници (телевизори). Следете за последната информация относно създалата се извънредна ситуация.


- Използвайте телефон само за спешни повиквания.

- Отваряйте шкафове внимателно. Пазете се от обекти, които могат да изпаднат от рафтовете.

- Стойте далече от пострадалите места и райони. Останете далече, освен ако вашата помощ не е изрично поискана от полицията, противопожарната охрана или спасителните служби. Върнете се в къщи, само когато властите потвърдят, че това е безопасно.

- Имайте в предвид, че е възможно цунами, ако живеете в крайбрежни райони.
Известни са още като сеизмични морски вълни (наричани по погрешка "приливни вълни"). Когато местните власти предупредят за цунами, трябва да ви е ясно, че това е поредица от опасни вълни на път да достигнат брега и да пометат яростно всичко по пътя си. Стойте далеч от брега, като по-възможност изберете по-високо и устойчиво място, например близкия хълм.

- Помогнете на ранените или затиснати лица. Не забравяйте да помогнете на вашите съседи, които могат да изискват специална помощ като деца, възрастни хора и хора с увреждания. Оказвайте първа помощ, когато е уместно. Не премествайте сериозно ранени лица, освен ако те са в непосредствена опасност от последващи наранявания. Обадете се за помощ.

- Почистете от разлети лекарства, белина, бензин или други запалителни течности незабавно. Напуснете района, ако усетите миризмата на газ или изпарения от други химически вещества.

- Проверете комините по цялата им дължина за повреди. Незабелязани увреждания биха могли да доведат до пожар.

- Проверете битовите системи за газоподаване, електрофикация, водоснабдяване и канализация.

- Проверете за изтичане на газ. Ако сте усетили миризмата на газ или чуете шум като продухване или съскане, отварете прозорец и бързо напуснете сградата. Изключете газоподаването чрез външния основен клапан и оповестете газовата компания за това от дома на съседа Ви. Изключили веднъж газта по някаква причина, тя трябва да бъде включена обратно от специалисти.

-Огледайте за увреждания по електрическата система. Ако виждате искри, скъсани или протрити кабели, или усетите миризмата на прегоряла изолация, изключете електрозахранването от основния бушон или главния прекъсвач (шалтер) на веригата. Ако трябва да стъпите във вода за да достигнете до електрическото табло или главния прекъсвач (шалтер) на веригата, поискайте съвет от електротехник или се възползвайте от помощта му.

Българският бизнес

Всичко по темата Земетресението

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg