Професия готвач набира скорост сред младите

1356
Професия готвач набира скорост сред младите

Ръст на учениците, които искат да станат готвачи, отчитат от Министерството на образованието (МОН). Кулинарията привлича подрастващите заради непрекъснато търсене на кадри и високото заплащане.

В момента в електронната трудова борса на Агенцията по заетостта са заявени 147 свободни позиции. Възнагражденията на майсторите в кухнята варират между 800 лв и 2000 лв, а добрите главни готвачи печелят над 5000 лв.

„Телевизионните предавания за готвене допълнително засилват интереса сред учениците и родителите“, заяви просветният министър в оставка Меглена Кунева, цитирана от вестник "Монитор". Експерти по подбор на персонала също отчитат повишен интерес на младите към кулинарията.

„Напоследък доста хора под 30 г., преминали през няколко курса по готварство, кандидатстват за работа“, обясни HR експертът Маргарита Николчева. Според нея малка част от завършилите професионална гимназия по туризъм реално влизат в кухнята. „Не всички получават добра практическа подготовка, което е сериозна спънка“, твърди Николчева.

Министърът в оставка припомни, че с промените в Закона за професионалното образование ще се увеличат часовете по практика за сметка на тези по теория. „Професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители“, заяви още Кунева.

Според нея гимназиите трябва да обновят материалната си база, като за тази цел могат да кандидатстват по различни проекти. Работодателите също трябвало да се включат активно в образователния процес.

„Бизнесът трябва да осъзнае, че няма как да получи напълно готови кадри от училищата, а трябва да участва дейно в процесите на придобиване на професионални умения у подрастващите и да съумее да ги задържи в България“, обясни просветният министър в оставка.

Кунева припомни, че от следващата година стартира проект по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, в който учениците се учат 2 дни, а останали 3 ще работят срещу заплащане.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg