Малко парче метал в петела с вино може да струва доста скъпо на известния френски майстор-готвач Даниел Булю. Един от ресторантите му в Ню Йорк беше осъден да плати обезщетение от 1.3 млн. долара на клиент, който трябвало да бъде опериран по спешност, след като го погълнал, съобщава френският вестник Express.

Парче метал в гърлото

Пенсионираният адвокат Бари Брет отишъл със съпругата си в ресторан „Модерно бистро“ на 44-а улица, близо до Таймс Скуеър в Манхатън, на 28 февруари 2015 г. и поръчал традиционното френско ястие. Едва започнал да се храни, Брет усетил странен предмет в гърлото си и трябвало да напусне ресторанта, се казва в жалбата, регистрирана на 15 април.

Той бил приет в спешно отделение, където му била извършена операция. Хирургът извадил 2.5-сантиметрова метална жица, която дошла от четка за чистене на гриловете. Ако раната се била възпалила, това можело да струва живота на Брет, твърдят адвокатите му.

Присъда за небрежност

В присъдата, оповестена на 27 октомври, съдът в Ню Йорк счел, че ресторантът е проявил небрежност и той бил осъден да плати обезщетение от 1.3 млн. долара, от които 1 милион долара за причинени морални щети на Барет Брет и 11 000 долара на съпругата му.

Ресторантът, известен със стилната си кухня и хамбургерите-гурме, които предлага от 2001 г., не пожела да коментира информацията. Според един от адвокатите му обаче, цитиран от New York Post, ресторантът ще обжалва присъдата.

По време на делото адвокатът уточни, че „няма регламентация за използването на метална четка върху грил“. Той допълни, че шефът на „Модерно бистро“ Кендал Линхарт е шокиран.

Известен майстор-готвач на световната сцена

Даниел Булю е роден през 1955 г. в департамента Рона. Той учи при Жорж Блан и Мишел Герар, след което решава да се установи в САЩ първо като частен готвач на централата на Европейската комисия във Вашингтон, а след това и като главен готвач на луксозни хотели. През 1993 г. той открива собствен ресторант, който кръщава на себе си - „Даниел“.

Днес Булю управлява 21 ресторанта в Ню Йорк, Бостън, Лас Вегас, Маями, Монреал, Лондон, Палм Бийч, Сингапур, Торонто и Вашингтон. Той е известен на широката публика с телевизионните си предавания, в които показва къде си почиват главните готвачи след работа, къде празнуват и най-вече къде се хранят.

Миналата година Булю беше включен в класацията на списание Le Chef на 100-те най-добри майстор-готвачи в света на 36-о място. „Даниел“ загуби третата си звезда „Мишлен“ през 2014 г.

Снимки: Pixabay.com