Шефът на „Лукойл” призна: Горивата са непосилно скъпи

864
Шефът на „Лукойл” призна: Горивата са непосилно скъпи

Генералният директор на „Лукойл-България" Валентин Златев ще представи утре на икономическия министър Делян Добрев пакет от мерки, с които да се намали тежестта от поскъпването на горивата. Това съобщи самият Валентин Златев, който заедно с председателя на КРИБ в България Огнян Донев, се срещна с ръководството на ДСБ в парламента.

Срещата бе инициирана от КРИБ с обяснението, че сините имат неверни твърдения, които е трябвало да бъдат обсъдени, информира в. Труд.

„Когато се говори за цените на горивата, истината е, че те са непосилно високи", призна Валентин Златев. „Истинският диалог е кой какво може да направи те да станат по-поносими в случая за потребителя", продължи той. „И ние страдаме точно толкова, колкото и българският потребител", продължи Златев.

„Без бизнеса няма как да излезем от тази икономическа криза - едно е политическият популизъм, друго е реалната политическа ситуация", заяви Златев.

„Нашето разбиране, четейки платформата и слушайки програмата на ДСБ, е, че това е дясна партия, която би трябвало да има много добра релация с българския бизнес", продължи Златев. „За нас бяха непонятни някои твърдения, не само свързани с горивата, които очевидно са неверни, популистични и целят да яхнат една вълна на народно недоволство, но не решават по същество нито един въпрос", каза още бизнесменът. „Това води до нихилизъм към българския бизнес, а в крайна сметка той е този, който създава работни места и който плаща данъците", добави той.

„Нашето желание да направим тази среща беше веднъж, че ДСБ са дясна партия и би трябвало да защитават интересите на българския бизнес, от друга страна ни смущаваха някои твърдения, изказани от тази партия", заяви на свой ред Огнян Донев. „Нашето голямо желание е да се говори по тези въпроси компетентно и когато има нужните факти", каза още той.

„Най-общо в условията на тежка икономическа криза или депресия подхвърлянето на тези, които не са верни, застрашават работни места или поставят под въпрос бизнеса на една или друга компания - наш член", аргументира се председателят на КРИБ. „Бяха засегнати сектори, които в момента са обект на много публикации в пресата", продължи Огнян Донев.

„Предполагаме, че има твърдения, които имат своите основания и други, които са неточни", добави Донев. „Всички ние като граждани и потребители също сме заинтересовани да има ниски цени на горивата. Въпросът е цената може ли да бъде такава, както се чува под 2 лева, 1.80 лева - нямам нищо против горивата да са и за 1.50 лева", допълни Донев.

„Един от поводите за срещата е желанието или декларацията на тъмносините за възпрепятстване на съществуването на връзка между производител и търговец на едро, което директно закрива работни места, директно пречи да се финансира целият сектор и ще доведе до опразване и липса на лекарства на пазара", каза още Донев. „Ние се срещаме с различни партии, просто в момента нашият Управителен съвет на свое заседание реши, че изказванията, които се правят от тази партия, предизвикват необходимост от такава среща", посочи той.

„Но има неща, които могат да се направят и други, които са чист популизъм. Аз искам да махнем чистия популизъм от сериозната дискусия и да говорим какво може да направи държавата, какво ние като производители, дистрибуторите на горива, за да направим този удар върху потребителя по-поносим", категоричен бе Огнян Донев.

Той обяви, че вече е поискана среща с правителството, на която да се обсъдят възможностите за сваляне на цените на горивата. „Утре ще се срещнем с министъра на икономиката Делян Добрев и ще търсим варианти какво съвместно можем да направим, за да облекчим удара върху потребителя", допълни председателят на КРИБ.

„Логиката е много проста: ако утре цената тръгне от 125 долара за барел надолу, тогава няма какво да обсъждаме - тя ще става по-евтина и всички ще са доволни. Това, което искам да обсъждаме утре с министъра е какво ще стане, ако тя тръгне да расте нагоре - къде са границите, в които ние можем да понесем намаляването", заяви бизнесменът.

„Имаме поредица от предложения", каза той и обеща утре да ги уточни и съобщи. „От нас се иска да не съкращаваме хора и да плащаме данъци - платили сме 23 млрд. лв. косвени данъци и 139 млн. лв. преки, и в същото време се казва, че българският бизнес е виновен за всичко", заяви Златев. „И какво излиза - дайте да посочим бизнесмените, те са престъпници, те са богати, те са изедници и какво да стане", запита той. „Ще затворим всичко и ще внасяме горива от чужбина - ами, този милиард акцизи, който плащаме при вноса на нефт къде ще отиде - в Гърция и Румъния", продължи той.

„От "Лукойл България" само са поискали срещата, която трябва да е експертна и да се отнася до горивата, но формата й зависи от министър Добрев. Очевидно след нея може да очакваме нов диалог в МС", изрази надежди Златев.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg