Ще си платим за големите печалби

366
Ще си платим за големите печалби

След поредния пик на ипотечната криза - банкрута на Lehman Brothers и поглъщането на Merrill Lynch от Bank of America, ще има известна паника на финансовите пазари - някой ще загуби. Това пише в анализ за вестник „Стандарт“ финансистът Емил Хърсев. За България единственото, което може да се очаква в резултат на една световна рецесия, е затрудняване, поскъпване и ограничаване на кредита. Абсолютно съм убеден, че и лихвите ще се повишат.

Чуждестранните инвестиции обаче няма да намалеят, напротив. Според мен те ще се увеличат. Защото в България има проекти, които са водещи, и те са на стойност, много по-голяма, отколкото досегашните чуждестранни инвестиции.

Част от вложенията в черноморски курорти, в недвижими имоти и в борсови активи вече се изтеглиха. Наполовина са намалели чуждестранните инвестиции в борсови ценни книжа. Инвестициите в имоти в Банско, по Черноморието и където и да било, също ще намаляват, дори и с цената на загубата.

Там е друга причината - те не носят доходността, която някой очакваше, че ще получи. Нетните инвестиции в дял от икономиката на големи международни компании вероятно ще намаляват. Обаче в същото време ще се увеличат преките чуждестранни инвестиции в огромните инфраструктурни проекти, които в България са в ход.

Само АЕЦ "Белене" и газопроводите, които са договорени и които вероятно още от тази година ще влязат за изграждане, са за по няколко милиарда евро. Следователно ние очакваме достатъчно чуждестранни инвестиции, които ще са по-големи, отколкото тези, които се изтеглят. Така че, в крайна сметка, макар тази година да очаквам едно по-сериозно намаление, защото просто не са тръгнали тези големи проекти, за които говорим, ще има и други големи проекти.

Предполагам, тази година ще наблюдаваме един известен спад - с около 20 до 30%, от догодина вече ще бъдем свидетели на ново увеличение. Само дето посоката на тези инвестиции малко ще се промени. Борсата също ще продължи да пада поради простата причина, че в еуфорията преди 2 години, която продължи до преди около 8 месеца, се достигнаха ценови нива, които не са защитени

В същото време наблюдаваме една ненормална ситуация на пазара, където има продавачи на ценни книжа. Купувачи обаче много не се забелязват. Намалялата активност също е фактор за намаляване на цените на търгуваните активи.

Идва ли краят на кризата? Никой не може да го предвиди. Според мен ще има нови фалити. Надуването на мехурите по финансовите пазари - не точно балон, но един свръхоптимизъм - цареше през целия период от началото на това хилядолетие, даже още и от 90-те години на миналия век, че финансовите пазари осигуряват доходност. Говореше се за 30-40% доходност.

Чувал съм гръцки инвестиционни фондове да ги говорят тия глупости, чувал съм гръцки инвестиционни фондове да ги достигат тия невероятни числа. Не ме питайте как, в края на краищата въпросът е и на умението да преговаряш

Чувал съм за 30-40-процентна годишна доходност като цел на инвестицията. Няма такива неща, икономиката не печели по толкова. Този, който е базирал очакванията си за ръст на вложенията в страни като България на тези нива, сега ще трябва да разпознае реалността. За съжаление, просто имена не е прието да се споменават в подобни прогнози, но всеки си има опасения за това кои финансови институции ще изпреварят другите по пътя надолу.

Източник: вестник "Стандарт"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg