Строим VII блок в “Козлодуй”

538
Строим VII блок в “Козлодуй”

Проект за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" започва да разработва правителството, пише днес в. "Стандарт". Документът ще залегне в концепция за развитие на атомната енергетика, твърди Mediapool, цитирайки два независими един от друг източника, ангажирани в процеса. Преди седмица премиерът Сергей Станишев назначи работна група, която да пише концепцията. Неин шеф е зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. За изграждането на VII блок в Първа атомна заговори пръв директорът на централата Иван Генов още през януари.

Има такава идея, но засега нищо конкретно не се разработва. Приоритет за правителството е изграждането на АЕЦ "Белене", заявиха от икономическото ведомство.

Обмислят се както вариантите за използване на спрените реактори, така и за VII блок, потвърди ръководителят на работната група Галина Тошева пред Mediapool. Тя обаче оказа повече информация.

Предпроектни проучвания за изграждане на нов реактор в "Козлодуй" са правени преди 7-8 г. Сега идеята отново била актуална заради сериозния ръст на цените на електроенергията, който според предварителни анализи можело да бъде удържан само с ядрени мощности.  Седми блок от 1000 МВ в съществуващата централа би струвал под 2 млрд. евро, изчисли в началото на годината шефът на АЕЦ "Козлодуй". Налице е и енергийната инфраструктура, което би позволило по-бързо изграждане на мощността от тази в Белене, където тепърва ще се руши част от съществуващата площадка, а реалният строеж се очаква да започне в началото на 2009 г. Според запознати обаче проектът за новата мощност в Козлодуй едва ли ще стане бързо, защото дори и да се вземе решение за това, поне 2 г. ще са необходими за обявяването на процедури за избор на технология и изпълнител.

Намеренията са инвеститор в проекта да е самата АЕЦ "Козлодуй", чието финансово състояние позволява тегленето на кредити за реализацията на новия блок. Възможно било за бъдещия реактор да се заделят и исканите допълнителни средства от Европейската комисия като компенсация заради предсрочното затваряне на двата ВВЕР-440 в края на 2006 г. като част от договора на България за ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg