Всеки 5-и чиновник - шеф

1713
 Всеки 5-и чиновник  - шеф

Автоматичното замразяване на администрацията на сегашното ниво чрез закон ще бетонира и една от вредните практики на ведомствата да кътат огромен брой незаети щатове. Промените в закона за администрацията бяха приети изненадващо миналата сряда без задължителното 2-седмично обществено обсъждане. Какъв точно остава броят на служителите, не се знае, но редица министерства наваксаха направените преди съкращения с нови назначения.

Празните места в министерствата са 562, или 11% от общата численост на чиновниците. Тези фиктивни бройки спасяват от сливане десетки отдели в администрацията, което утежнява цялата бюрокрация, а заплатите им тежат на бюджета и отиват за бонуси на останалите чиновници. Това показа справка в регистъра на административните структури. Регистърът отчита структурата и числеността на цялата администрация, но дежурните отсъстващи от реформата - МО и МВР, не са подавали детайлни данни.

Години наред министрите обясняват, че незаетите щатове не могат да се съкратят, защото наемането на чиновници за тях е ключово за една или друга дейност. В същото време незаетите щатове, за които се отпуска бюджет за заплати, правят възможни бонусите за останалите чиновници и разрояването на множество отдели с безброй началници. Справка на секретариата за административна реформа към МС отчете, че всеки 5-и чиновник има ръководни функции - шеф на сектор, отдел, дирекция. Освен по-високи заплати многото началници означават и забатачване на процедури и срокове. Затова от секретариата предлагат минималният брой щатове за дирекция да се увеличи от 8 на 11 души, а отделите да са с минимум 6 човека вместо досегашните четири.

Справка показа, че ако нямаше незаети щатове, това би довело до поголовно сливане на отдели. Под въпрос са и отделни дирекции.

Така например министерството на образованието, което е средно по големина с 460 души, в момента разполага с 53 началници в специализираната администрация. МОНМ е организирано в цели 15 дирекции, раздробени на свой ред на 39 отдела. Заради новите изисквания за броя чиновници в дирекция и отдел под въпрос са цели 8 отдела, които трябва да бъдат окрупнени, и една дирекция - "Квалификация и кариерно развитие". 8 отдела не покриват изискванията в агроминистерството, под въпрос е и цяла дирекция - "Хидромелиорации".

Регионалното министерство е добър пример за това как незаетите щатове могат да спасят от сливане отделите. Така например дирекция "Концесии" е с обща численост на персонала 13 души, като 4 от местата са незаети. С незаетите бройки двата отдела към дирекцията - "Морски плажове" и "Съгласуване и контрол", ще отговорят на изискването за 6 души персонал и няма да се сливат. На фона на десетките промени в числеността на министерствата проследяването на това откога щатовете стоят незаети и има ли наистина нужда от тях е невъзможно.

Източник: Сега

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...