Всеки 5-и чиновник - шеф

1766
 Всеки 5-и чиновник  - шеф

Автоматичното замразяване на администрацията на сегашното ниво чрез закон ще бетонира и една от вредните практики на ведомствата да кътат огромен брой незаети щатове. Промените в закона за администрацията бяха приети изненадващо миналата сряда без задължителното 2-седмично обществено обсъждане. Какъв точно остава броят на служителите, не се знае, но редица министерства наваксаха направените преди съкращения с нови назначения.

Празните места в министерствата са 562, или 11% от общата численост на чиновниците. Тези фиктивни бройки спасяват от сливане десетки отдели в администрацията, което утежнява цялата бюрокрация, а заплатите им тежат на бюджета и отиват за бонуси на останалите чиновници. Това показа справка в регистъра на административните структури. Регистърът отчита структурата и числеността на цялата администрация, но дежурните отсъстващи от реформата - МО и МВР, не са подавали детайлни данни.

Години наред министрите обясняват, че незаетите щатове не могат да се съкратят, защото наемането на чиновници за тях е ключово за една или друга дейност. В същото време незаетите щатове, за които се отпуска бюджет за заплати, правят възможни бонусите за останалите чиновници и разрояването на множество отдели с безброй началници. Справка на секретариата за административна реформа към МС отчете, че всеки 5-и чиновник има ръководни функции - шеф на сектор, отдел, дирекция. Освен по-високи заплати многото началници означават и забатачване на процедури и срокове. Затова от секретариата предлагат минималният брой щатове за дирекция да се увеличи от 8 на 11 души, а отделите да са с минимум 6 човека вместо досегашните четири.


Справка показа, че ако нямаше незаети щатове, това би довело до поголовно сливане на отдели. Под въпрос са и отделни дирекции.

Така например министерството на образованието, което е средно по големина с 460 души, в момента разполага с 53 началници в специализираната администрация. МОНМ е организирано в цели 15 дирекции, раздробени на свой ред на 39 отдела. Заради новите изисквания за броя чиновници в дирекция и отдел под въпрос са цели 8 отдела, които трябва да бъдат окрупнени, и една дирекция - "Квалификация и кариерно развитие". 8 отдела не покриват изискванията в агроминистерството, под въпрос е и цяла дирекция - "Хидромелиорации".

Регионалното министерство е добър пример за това как незаетите щатове могат да спасят от сливане отделите. Така например дирекция "Концесии" е с обща численост на персонала 13 души, като 4 от местата са незаети. С незаетите бройки двата отдела към дирекцията - "Морски плажове" и "Съгласуване и контрол", ще отговорят на изискването за 6 души персонал и няма да се сливат. На фона на десетките промени в числеността на министерствата проследяването на това откога щатовете стоят незаети и има ли наистина нужда от тях е невъзможно.

Източник: Сега

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg