Всяка трета фирма иска чужденец

1305
Всяка трета фирма иска чужденец

Всяка трета фирма е готова да внесе работници, за да реши проблема с липсата на висококвалифицирани специалисти. Това показва проучване на Европейския институт, направено във връзка с въвеждането на синята карта за граждани от страни извън ЕС.

До 19 юни документът трябва да стане факт в целия ЕС. Целта му е да привлича мозъци по подобие на зелената карта в САЩ и Канада.

Проучването на Европейския институт е направено сред 160 активно работещи фирми у нас.

70% от работодателите са оптимисти, че бизнесът им ще расте, за което ще имат нужда от специалисти. Във всяка втора фирма в момента има незаети висококвалифицирани длъжности именно заради липсата на подходящи кадри.

Кандидатстването за синя карта може да започне още от 1 юни, заяви Владислава Радонова от дирекция "Миграция" в МВР. Парламентът вече е приел необходимите текстове в Закона за чужденците и Закона за насърчаване на заетостта.

Преди да се стигне до издаване обаче, се преминава през пазарен тест, който се прави от Агенцията по заетостта. Тя трябва да провери дали за съответната високвалифицирана длъжност няма подходящ кандидат от България.

За да получи синя карта, чужденецът трябва предварително да е намерил работодател у нас. Съкратили сме срока за получаване на визата от 30 на 15 дни, казаха от МВР.

Синята карта дава възможност на притежателя й да доведе семейството си в страната.

Източник: Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Жоро
# 0
18:06 | 1 June 2011
За съжаление в провинцията тенденцията е точно обратната. Специалисти и майстори има много, но им ликвидираха заводите. Всичко се прави за да могат турските граждани да работят в Българив за Европейски заплати. Бог да ни е на помощ при такива управляващи.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg