Жалби бавят магистралите

961
Жалби бавят магистралите

Жалби бавят изграждането на магистрала "Марица" и други знакови пътни отсечки, финансирани по ОП "Транспорт". Въпреки че офертите за отсечката между Оризово и Димитровград бяха отворени още на Благовещение (25 март), изграждането все още не е започнало.

Причината е, че консорциум между испанската компания "Рубау" и родната "Софстрой" обжалва декласирането си още след първия етап на конкурса. Така предложилата най-ниска цена за строителството - италианската фирма от Равена "Кооператива муратория чементисти", не може да сключи договор за изграждане.

Предложената от нея цена за 32-километровата отсечката от "Марица" е 133.12 млн. лв. без ДДС. Жалбата на един от декласираните за технически пропуски в документите участници вече втори път се гледа от Върховния административен съд след две решения на КЗК, че жалбата е неоснователна.

Обжалване спъва и изграждането на другата отсечка от "Марица" - между Димитровград и Харманли, която бе спечелена с най-ниска оферта от сдружението "Марица Хайуей".

Обединението е между родната "Пътностроителна техника", в която акции има Васил Божков, и австрийската "Порр Техновал". Офертата е на стойност 122.137 млн. лв. бед ДДС.

Вторият в конкурса обаче не е съгласен с решението на комисията. Офертата от 127.5 млн. лв. без ДДС е на обединение между родната "ИСА 2000" и португалската компания "Лена", която бе един от участниците в сделката за концесия на "Тракия".

От пътната агенция коментираха, че въпреки забавянето на строителството на отсечките жалбите ги радват, защото доказват прозрачността на конкурса. Конкуренцията е жестока, което се показва и от огромния брой компании, закупили и подали документи за търговете, обясниха от ведомството.

До седмица предстои да бъдат отворени и офертите за отсечката между Сандански и Кулата на магистрала "Струма". В търга участват 16 кандидати.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Alexandra
# 0
19:05 | 11 May 2012
Your aswner lifts the intelligence of the debate.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg