Акциите на Bank of America Corp вчера поевтиняха с над 20%, а за последните три дни най-голяма щатска банка е загубила близо една трета от пазарната си стойност, информира Reuters.

Вчерашното понижение в цената на акциите беше предизвикано от съдебно дело за 10 млрд. долара срещу банката, заведено от American International Group Inc. Според застрахователя Bank of America е извършила "огромна" измама с ипотечни заеми.

Съдебното дело засили опасенията около нарастващите загуби на банката свързани със закупуването за 2.5 млрд. долара на Countrywide Financial Corp през 2008 г. и повдигна въпроси около ръководството й.

Според инвеститори Bank of America ще трябва да набира средства, за да покрие потенциалните си загуби, което ще размие дяловете на настоящите акционери.

Говорителят на Bank of America Джери Дубровски пък заяви, че банката разполага с адекватни резерви, за да изкупи обратно ипотеки, ако е необходимо и продължава да поддържа стратегическите си планове.

"Не смятаме, че трябва да набираме капитал, за да управляваме бизнеса си," казва Дубровски. "Разполагаме с правилната стратегия и управленски екип."

В отделно дело, заведено вчера, AIG оспорва споразумение на стойност 8.5 млрд. долара, което Bank of America сключи в края на юни и което слага край на съдебните искове на няколко големи инвеститори, закупили ценни книжа обезпечени с високорискови заеми, отпуснати от Countrywide. Според застрахователя сумата е много по-висока.

Акциите на Bank of America вчера поевтиняха с 1.66 долара до 6.51 долара, след като преди това бяха паднали до 6.31 долара за брой. Над 30 млрд. долара от пазарната й капитализация беше изтрита от 3 август насам.

Стойността на застраховката на дълга на Bank of America срещу дефолт, която е индикатор за потенциалните проблеми на компаниите, вчера нарасна с близо 50%.

В момента застраховането облигации на банката за петгодишен период струва 310 000 долара годишно, в сравнение със 143 000 за облигации на втората най-голяма щатска банка JP Morgan Chase & Co.

В делото, заведено от AIG, Bank of America и подразделенията й Countrywide и Merrill Lynch са обвинени в това, че са излъгали за качеството на техните ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в това число ценни книжа за над 28 млрд. долара, купени от застрахователя. Oт AIG също така твърдят, че банката е лъгала рейтинговите агенции за заемите си.

От AIG казват, че са прегледали 262 322 ипотечни заеми от периода 2005-2007 г. и са открили, че при 40.2% от тях качеството е значително по-лошо от това, което е било обявено.

От Bank of America пък твърдят, че AIG могат да винят само себе си, тъй като безразсъдно са преследвали по-висока доходност на финансовите пазари.

Според New York Times AIG подготвя съдебно дело и срещу Goldman Sachs Group Inc, която получи 12.9 млрд. долара държавни средства по време на кризата. Засега от Goldman отказват коментар.