AIG ще плаща 725 млн. долара по колективен съдебен иск

1313
AIG ще плаща 725 млн. долара по колективен съдебен иск

Щатският застраховател American International Group (AIG) обяви снощи, че е постигнал извънсъдебно споразумение на стойност 725 млн. долара по колективен съдебен иск срещу компанията заведен след счетоводен скандал от 2004 г.

AIG трябва да заплати 175 млн. долара в рамките на 10 дена след като съдия издаде предварително одобрение на извънсъдебното споразумение, се казва в изявление на компанията до регулаторните органи.

Задължението на AIG да плати останалите 550 млн. долара зависи отчасти от това дали компанията може да набере средства от продажбата на нови обикновени акции преди окончателното одобрение на споразумението.

Съдебният иск, начело на който стоят три пенсионни фонда от Охайо води началото си от края на 2004 г., когато AIG беше въвлечена в счетоводен скандал, в който се смята, че компанията изкуствено е увеличил резервите си заделени за покриване на искове.

Средствата, които се очаква да бъдат възстановени от компанията се очаква да надхвърлят общо 1 млрд. долара като това ще е едно от десетте най-големи подобни споразумения в историята на САЩ.

Ако AIG не успее да събере 550 млн. долара преди съдебното одобрение на споразумението, ищците могат да прекратят споразумението и да изберат да придобият обикновени акции на AIG с пазарна стойност 550 млн. долара, или пък да удължат периодаът, в който AIG да финализира предлагането на акции с което да финансира останалата част от паричното споразумение.

Вчера акциите на AIG поевтиняха с 4.7% затваряйки на цена от 35.64 долара за брой.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg