За предизвикателствата пред българския и международните пазари в условията на финансова криза, както и за възможните сценарии за България от нея, ще говори Чарлз Робъртсън, главен икономист на ING Group за Европа, Близкия изток и Азия, по време на участието си във финансовия форум "Йероглифът на кризата се чете и като възможност".

Икономистът, носител на престижното отличие "Най-добър анализатор" за 2007 и 2008 г. в проучването на Extel Surveys за анализатори и управители на фондове в Европа, пристига в страната по покана на българското подразделение на ING.

В рамките на презентацията си "Перспективи пред развиващите се пазари през 2009 г." той ще разгледа и темата за България в условията на финансова криза.

Понастоящем Чарлз Робъртсън ръководи направление "Изследователска дейност" в ING Group, като оглавява екип от над 20 икономически експерти в региона. Той отговаря още и за икономическото издание Directional Economics, посветено на нововъзникващите пазари, в което се изследват широк кръг от теми, сред които въздействието на пенсионната реформа, управлението на рисковете, въпроси, свързани с енергетиката, недвижимите имоти, туризма, както и теми за демокрацията и автокрацията в развиващите се страни.

Същевременно, в условията на отрицателни доходности на пенсионните фондове в страната, ING Пенсионно осигуряване продължава да провежда дефанзивна стратегия при управлението на своите фондове, свързана с редуциране на рисковите активи и повишаване на кредитното качество на портфейла.

По последни данни на КФН индексът на доброволните фондове (VOLIDEX) е загубил -25.48%, този на универсалните (UNIDEX) -20.76%, а на професионалните (PROFIDEX) -24.25%. Доходността на фондовете, управлявани от ING, са над индекса PROFIDEX с 4.65 %, индекса UNIDEX с 2.8% и индекса VOLIDEX с 2.29 %.

В България ING обслужва над 800 корпоративни и 300 хиляди индивидуални клиенти чрез ING Банк, ING Пенсионно осигуряване и ING Животозастраховане.