Без стикери в застраховането, без разсрочване на ГО

1937
Без стикери в застраховането, без разсрочване на ГО

Изчезват стикерите от българското застраховане, Гражданската отговорност ще се плаща само накуп. Това заяви пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков по повод взетите от правителството решения на днешното заседание. Министерският съвет одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането. Те включват както поправките публикувани на сайта на Комисията за финансов надзор, така и новите текстове касаещи пасивното маркиране, които бяха обявени в сайта на МВР.

С тях се цели прекратяване на трайно наложени практики по налагане на задължително изискване от страна на застрахователи за поставяне на „пасивни маркировки", представляващи знаци, стикери или други белези, върху дадено моторно превозно средство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предлаганите мерки са насочени към осигуряване на пълна прозрачност в отношенията потребител на застрахователна услуга - застраховател, чрез премахването на външни, междинни структури и лица, свързани и по определен начин част и условие за влизането в сила на застрахователния договор и осигуряване на покритие по определени рискове, като например рискът „кражба" по застраховка „Автокаско".

Неспазването на забраната от страна на лицето, което управлява автомобила ще се наказва с глоба от 50 лв. Застраховател, който извърши или допусне извършването на това нарушение ще се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лева, а при повторно нарушение - от 60 000 до 120 000 лева.

Контролът по спазването на тази мярка ще бъде на Комисията за финансов надзор по отношение на застрахователите и техните търговски практики и на Министерството на вътрешните работи по отношение на водачите на моторни превозни средства, които въпреки въведената забрана и ограничения продължават да поставят върху моторните превозни средства индикации за наличието на сключена застраховка „Автокаско", пише в съобщението на информационната служба.

Напомняме, че е предвиден тримесечен гратисен период след приемането на закона от парламента и обнародването му в Държавен вестник, в който застрахователите трябва да променят общите си условия или съществуващите други уговорки, така че да спрат да изискват поставянето на стикери и знаци като условие за застраховане на моторни превозни средства.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg