Бордът на директорите на American International Group (AIG) се очаква да се срещне тази седмица, за да обсъди бъдещето на азиатското животозастрахователно подразделение на компания AIA, информира Reuters, позовавайки се на източници близки до застрахователя.

Четири китайски групи са влезли в контакт с AIG и Министерството на финансите на САЩ, след като британската Prudential през юни оттегли офертата си за AIA на стойност 35.5 млрд. долара, след като неуспешно се опита да предоговори цената, информира South China Morning Post днес.

Първично публично предлагане на акции на American International Assurance (AIA) беше най-вероятния ход след отказа на Prudential, но други опции също се обмислят, според същите източници.

От AIG засега отказват да коментират IPO-то и офертите от китайски компании.

AIA, която е считана за перлата в азиатската корона на AIG, е от основно значение за плановете на AIG да върне взетите средства от държавата, която в момента притежава почти 80% от компанията.

Силното търсене на акции от IPO-то на Agricultural Bank of China от страна на институционални инвеститори накланя нещата към листването на акциите на AIA на борсата в Хонконг, според един от източниците.

Продажбата на AIA породи напрежение между главния изпълнителен директор Робърт Бенмош и някои от директорите на AIG по отношение на бъдещето на подразделението.

Бенмош е помолил борда на директорите за повече време, в което да проучи опциите пред AIA, вместо просто да бъде проведено IPO.

Източници от банковата индустрия пък преди време бяха споделил пред Reuters, че AIG може да продаде до 50% от AIA, за да набере до 15 млрд. долара посредством листване в Хонконг.