Най-голямата банка във Великобритания HSBC Holdings обяви, че е загубила компютърен диск, съдържащ детайли за 370 000 нейни клиенти, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

От банката посочват, че дискът е загубен в края на февруари, след като е изпратен чрез куриер на британските Кралски пощи (Royal Mail) от офиса на банката в Саутхемптън до швейцарската група Swiss Reinsurance Co. - най-голямата презастрахователна компания в света.

Банковата група съобщи, че дискът е съдържал имена, рождени дати и детайли за животозастрахователни полици към банката. От компанията посочват, че застрахователните полици са свързани с ипотечни кредити, допълва БТА.

"Дискът с информацията не съдържа адреси или подробности за банковата сметка на клиентите и затова би бил от много малка полза, ако въобще има такава, за престъпниците", обявиха от банката, цитирана от Ройтерс.

Данните са били защитени с парола, добавят от HSBC.

Обикновено подобна информация се предава чрез сигурна електронна връзка, но тя не е функционирала в деня, когато е бил изпратен дискът.

От британската банка съобщиха още, че презастрахователната компания извършва щателно претърсване. HSBC е осведомила британската служба за финансов надзор, която има правомощията да разследва пробиви в сигурността.

Ако финансовият надзор открие, че банката носи вина поради небрежност при гарантиране на сигурността на информацията, то на HSBC може да бъде наложена глоба.