Холандската застрахователна компания Aegon NV се надява да привлече 2.5 млн. клиенти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) до 2010 г., тъй като населението в региона застарява, а правителствата провеждат пенсионни реформи, предава Reuters.

Aegon разполага с около 2 млрд. долара за придобивания и се надява дa разшири клиентската си база с около 40% в Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Румъния и Турция.

Повечето сделки може би ще са малки, но ще бъдат направени в регион, където придобивания на стойност 200-300 млн. евро се считат за значителни.

Конкуренцията в осигурителния бизнес, и в частност в пенсионното осигуряване, се засилва и финансовите групи от Западна Европа бързат да бетонират присъствието си в региона.

Белгийската финансова група KBC похарчи 1.7 млрд. евро за придобивания в региона през 2007 г., а миналия месец закупи словашката Istrobanka за 350 млн. евро. През февруари унгарската OTP продаде застрахователното си подразделение на френската Groupama, която също ще придобие 8-процентен дял в OTP.

Холандската банкова и застрахователна група ING също присъства в региона, като дейността й обхваща по-голяма територия, включително България и Русия. Чуждите преки инвестиции и нарасналата търговия след падането на комунизма доведоха до по-голям растеж.

Aegon има 1.8 млн. клиенти в региона, що се отнася до продукти, свързани с пенсионно осигуряване, животозастраховане и управление на активи. Компанията навлиза в ЦИЕ през 1992 г., а клиентите й по света наброяват 14 млн. Aegon също така продава ипотечни и общозастрахователни продукти в Унгария.

Компанията обмисля и възможността за навлизане на пазарите в Русия и Украйна, но все още не е намерила подходящата инвестиция или възможност за придобиване в тези страни.

Въпреки че е базирана в Холандия, по-голямата част от приходите на Aegon идват от САЩ. Кредитната криза и слабият долар оказват влияние върху представянето на акциите на компанията, чиято цена достигна 40-месечен минимум от 8.44 евро за брой през февруари.

Пазарната капитализация на Aegon в момента възлиза на 16.6 млрд. евро.