KBC Insurance ще отправи търгово предложение за закупуване на акции от капитала на българското си дъщерно дружество ЗАД ДЗИ. Понастоящем компанията притежава 90.35% от капитала на застрахователя.

Определена е предлагана цена за акция от 71 лв., а общата покупна цена възлиза на не повече от 26.5 милиона лева (около 13.5 милиона евро), съобщиа от KBC. Последната сделка с акции на ДЗИ на Българската фондова борса е от 26 април 2011 г. на цена от 147.86 лв.

Очаква се срокът за търговото предложение да започне през четвъртото тримесечие на 2011 г. и да изтече в началото на 2012 г. Допълнителна информация относно предлагането (самото търгово предложение, процедурата за приемане на предложението и др.) ще бъде на разположение на интернет страницата на Комисията за финансов надзор.

Сделката няма да окаже съществено въздействие на капиталовите и платежните позиции на KBC и се вписва в стремежа на KBC да доразвие своя бизнес модел за предоставяне на банкови и застрахователни услуги в България, като същевременно ще подобри корпоративното управление и оптимизира акционерната структура на ДЗИ.

Европейската комисия е дала разрешение на KBC да пристъпи към отправянето на това търгово предложение, което предстои да бъде одобрено от българските регулаторни органи.

Към края на месец юли 2011 г. ДЗИ има най-големият пазарен дял в общото застраховане (12.6%) и втория по големина дял в животозастраховането в България (13.5%). ДЗИ е създадено през 1946 г. като държавно застрахователно дружество. Застрахователятима 21 главни агенции, 32 агенции и 73 офиса. Част от групата на KBC от 2007 г.

KBC е интегрирана група в областта на банковите и застрахователните услуги, която се съсредоточава върху пазарите си в Белгия и Централна и Източна Европа. Централата й се намира в Брюксел (Белгия). Групата има близо 53 000 служители и обслужва около 12 милиона клиенти, предимно физически лица, средни и малки предприятия и компании със средно голяма пазарна капитализация. Акциите на KBC Group NV се търгуват на борсата NYSE Euronext Brussels (борсов код 'KBC').