Инвестициите на Китайските застрахователни компании в акции и дългови инструменти са скочили с 44.5% през януари и февруари, в сравнение със същия период на 2007 г., предава Bloomberg.

Въпреки това, увеличението е по-малко от отчетеното за същия период на 2007 г., поради спада на капиталовия пазар в страната (основният китайски индекс, Hang Seng, е загубил 12% от стойността си тази година).

Инвестициите се увеличават до 1.94 трлн. юана (275 млрд. долара) през първите два месеца на тази година, според съобщение, публикувано на уеб сайта на китайския застрахователен регулатор. Инвестициите са отбелязали увеличение от 46.1% на годишна база за същия период на 2007 г. и са нараснали със 71.3% за цялата 2007 г.

През януари и февруари 2008 г. продажбите на застраховки се увеличават с 58.2%, до 187.5 млрд. юана, вследствие скок от 69.2%, до 145.7 млрд. юана, в продажбите на застраховки “Живот”. Премийните приходи от застраховки “Имущество” и “ Злополука” са се увеличили с 28.9%, до 41.7 млрд. юана.

Голяма част от растежа в премийните приходи има сезонен характер и се дължи на активността на компаниите преди настъпването на Китайската Нова Година през февруари, според Марк Келок, анализатор на Deutsche Bank в Хонг Конг.

Спадът на капиталовия пазар в Китай може да се отрази на възвращаемостта на инвестициите на застрахователите. Инвестициите в ценни книжа съставляват около 30% от приходите на Ping An Insurance (Group) Co., втората най-голяма застрахователна компания в страната.