Всеки човек може много лесно да наддаде до впечатляващите 2 тона, дори да е съвсем втален. Ако тежи 60 кг, например, ще са му нужни секунди, за да ускори до скромните 50 км/ч. Сега вече той трябва да знае, че за всеки статичен обект извън колата той всъщност тежи цели 2 000 килограма.

Това е само един конкретен пример. Всъщност скоростта може да е още по-висока, а човекът – още по-тежък. На всеки, който иска да види колко тежи неговото тяло при сблъсък с определена скорост (50, 90 или 130 км/ч), специално разработена везна ще покаже съответната стойност.

Въпросната везна е едно от най-новите и успешни средства за превенция на пътната безопасност, които са били използвани в проекти, реализирани по Програма "Младежта в действие" на Европейската съюз. Тя ще бъде представена в София, на 21 май от 16 часа в Младежки театър "Николай Бинев"от сдружение "Отворена младеж".

Сдружението ще покаже и целия спектър алко- и наркоочила, които показват как се вижда след употреба на алкохол или наркотици и какъв е ефекта им върху човешките способности. Ще бъдат представени и други интересни симулационни игри, свързани с превенцията на пътя.

Годишната среща на Национален център "Европейски младежки програми и инициативи" се организира във връзка с оценяването на проектите, финансирани по Програма "Младежта в действие" през 2011 година. Официалното откриване е в 17.30 ч. във фоайето на Младежкия театър.