Любляна отлага листването на Triglav на борсата

591
Любляна отлага листването на Triglav на борсата

Правителството на Словения взе решение да отложи листвнето на книжата на водещия застраховател в региона - Zavarovalnica Triglav на фондовата борса в Любляна.

Министерството на финансите на Словения планира да внесе поправка в Закона за правоприемниците на привилегированите инвестиционни компании. Така акциите на Triglav ще могат да се качат за търговия на борсата едва в края на 2008 година.

Правителството планира още да приеме закон, който да позволи на частни лица да придобият пакети от Triglav, като за това обемът на свободно търгуемите акции на борсата достигне 34%, който в момента принадлежи на държавния пенсионен фонд Kapitalska druzba (KAD), който ги придоби през 1990 г..

Компанията планира да предложи на свободния пазар общо 5.683 млн. акции, съобщават от Insurance.bg.

Застрахователната компания Triglav с централа в Любляна е най-старото застрахователно дружество в Словения. Със своите 22% пазарен дял тя е лидер в Югоизточна Европа (Словения, Македония, Черна Гора).

Премийният приход на компанията е 813 млн. евро за 2006 г. В момента мажоритарен собственик на компанията е словенската компания Slovenska odskodninska druzba (42.30% или 2.404 млн. акции). Останалите 23.23% от капитала на Triglav принадлежат на отделни миноритарни акционери.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...