Правителството на Словения взе решение да отложи листвнето на книжата на водещия застраховател в региона - Zavarovalnica Triglav на фондовата борса в Любляна.

Министерството на финансите на Словения планира да внесе поправка в Закона за правоприемниците на привилегированите инвестиционни компании. Така акциите на Triglav ще могат да се качат за търговия на борсата едва в края на 2008 година.

Правителството планира още да приеме закон, който да позволи на частни лица да придобият пакети от Triglav, като за това обемът на свободно търгуемите акции на борсата достигне 34%, който в момента принадлежи на държавния пенсионен фонд Kapitalska druzba (KAD), който ги придоби през 1990 г..

Компанията планира да предложи на свободния пазар общо 5.683 млн. акции, съобщават от Insurance.bg.

Застрахователната компания Triglav с централа в Любляна е най-старото застрахователно дружество в Словения. Със своите 22% пазарен дял тя е лидер в Югоизточна Европа (Словения, Македония, Черна Гора).

Премийният приход на компанията е 813 млн. евро за 2006 г. В момента мажоритарен собственик на компанията е словенската компания Slovenska odskodninska druzba (42.30% или 2.404 млн. акции). Останалите 23.23% от капитала на Triglav принадлежат на отделни миноритарни акционери.