Бюджетните кризи, пред които са изправени еврозоната и САЩ показват, че вече няма "абсолютно сигурни инвестиции", заяви ръководителят на световния презастраховател Munich Re пред германски вестник.

"Абсолютно сигурните инвестиции, на които бяхме свикнали в продължение на години, вече не съществуват", казва Николаус фон Бомхард (на снимката) в интервю пред Зюддойче Цайтунг.

"Държавните облигации не са това, което бяха - сигурна инвестиция във всяко отношение", казва Бомхард, който управлява активи на стойност 200 млрд. евро или около 288 млрд. щатски долара.

Нещо повече, той отправя предупреждението, че Европа не би била в състояние да устои на евентуални по-нататъшни кризи:

"Европа не може да понесе нови кризи и нови противодействия", като усилията в подкрепа на гръцката икономика, казва той.

По отношение на проговорите за вдигане на тавана на дълга в САЩ, Бомхард заявява: "Ние все още можем да понесем частичен дефолт на САЩ. При всички положения обаче това би причинило главоболия заради ефекта на доминото, който ще предизвика".

Munich Re губи 10 млн. евро от измама на доставчик

Загуба надхвърляща 10 млн. евро се смята че е понесла презастрахователната компания в резултат на измама.

В края на 2010 г., служители на Munich Re са открили несъответствия при преразглеждането на таксите към доставчици на услуги. Впоследствие подробният вътрешен одит е потвърдил съмненията за измама.

Компанията е сезирала прокуратурата в Мюнхен срещу доставчик на услуги, бивши служители на презастрахователя и други неизвестни извършители на престъплението.

Продължаващите вътрешни разследвания показват, че външна фирма от Южна Европа, която е работила с Munich Re, е получила неоснователно суми чрез изготвянето на фалшиви документи и манипулиране на сметки.

Смята се, че загубата надхвърля 10 млн. евро. Това, което се знае на този етап е, че клиентите на презастрахователя няма да понесат никакви щети, съобщиха от Munich Re.