Най-големият презастраховател в света Munich Re отчете 644 млн. евро печалба за третото тримесечие, благодарение на по-големи приходи от инвестиции и по-малките искове свързани с природни бедствия, информира Bloomberg. Печалбата на компанията обаче не оправдава очакванията на анализаторите.

Презастрахователят очаква между 2.2 млрд. евро и 2.5 млрд. евро печалба за цялата година. Очакванията на анализаторите бяха за 715 млн. евро печалба за третото тримесечие, показва проучване на Bloomberg. Компанията отчете 3 млн. евро загуба за същия период на миналата година.

Приходите от инвестиции на компанията се увеличават повече от три пъти до 2.24 млрд. евро. Печалбата от инвестиции на Munich Re миналата година беше повлияна от отписванията на активи и загубите свързани с фалита на Lehman Brothers Holdings Inc.

Акциите на Munich Re губеха 2.1% от стойността си до 105.15 евро за брой към 10:46 българско време днес, което даваше пазарна цена на компанията от 20.8 млрд. евро. Книжата на презастрахователя са поевтинели с 5.3% през тази година.

Загубите на Munich Re породени от природни бедствия възлизат на почти 100 млн. евро за третото тримесечие.

Munich Re потвърди таргета си за запазване поне на дивидента от миналата година в размер на 5.50 евро на акция. Компанията плати същата сума и през 2007 г. когато отчете рекордна печалба от 3.9 млрд. евро.

Базираната в Цюрих Swiss Re вчера отчете неочаквана печалба за третото тримесечие в размер на 334 млн. швейцарски франка (326 млн. долара). Вторият най-голям германски презастраховател Hannover Re се очаква да обяви резултатите си утре.