Печалбата на Assicurazioni Generali SpA, най-голямата италианска застрахователна компания, е нараснала с 21% през 2007 г., съобщава Bloomberg. Увеличението се дължи на стабилните продажби на застраховки “Имущество” и “Злополука”, както и на разрастването на компанията в Източна Европа.

Нетната печалба на застрахователя скача до 2.92 млрд. евро (4.6 млрд. долара) през 2007 г., в сравнение с 2.41 млрд. евро положителен финансов резултат, отчетен за предходната година, съобщиха от компанията. Печалбата на Generali за четвъртото тримесечие се е увеличила с 19% - до 551.5 млн. евро.

Generali се разраства в Източна Европа и обмисля придобивания в страни като САЩ, Русия и Румъния, с което цели да компенсира резултатите от спада на италианския застрахователен пазар. Мениджмънтът на компанията е поставен под напрежение да подобри финансовите резултати и управлението след като два инвестиционни фонда разкритикуваха застрахователя, че темповете му на растеж са по-слаби от тези на по-големите конкуренти Allianz и Axa.

Акциите на Generali са се обезценили с 8.8% през последните шест месеца, докато индексът Bloomberg Europe 500 Insurance е загубил 22% от стойността си за същия период. Пазарната капитализация на застрахователя в момента възлиза на 38 млрд. евро.

Брутните премийни приходи на Generali нарастват с 2.6% до 66.2 млрд. евро през миналата година. Продажбите на застраховки извън Италия съставят повече от половината от сумата. Премийните приходи по застраховките “Имущество” и “Злополука” се увеличават с 13% до 20.8 млрд. евро, докато тези от животозастраховане отчитат спад от 1.5% до 45.4 млрд. евро. Оперативната печалба от животозастраховане в Източна Европа се е увеличила повече от два пъти.

Печалбата от финансови операции спада до 367 млн. евро през 2007 г., в сравнение с 369 млн. евро, отчетени за предходната година.

Generali предлага да разпредели 0.90 евро дивидент на акция за миналата година, в сравнение с 0.75 евро, изплатени за 2006 г.