Общото застраховане - с първи ръст от година и осем месеца

1106
Общото застраховане - с първи ръст от година и осем месеца

Общото застраховане в България постигна ръст на премиите на годишна база за първи път от септември 2009 г. насам.

За периода януари-май 2011 г. записаните премии (включително по активно презастраховане) са 569 512 000 лв., или с 0.4% повече, отколкото премийният приход за първите пет месеца на 2010 г. Май е първият месец, в който общото застраховане излиза на плюс в премиите.

Може да се смята, че трендът се обърна през октомври 2010 г, откогато темпът на спад започна да намалява с всеки изминал месец. Отрицателните стойности се запазиха и от началото на тази година, но продължиха да стават все по-малки - от 6.6% през януари, 3.4% в края на февруари, 2.6% в края на март до 1% в края на април.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2010 г. се отчита при по-голяма част от застраховките, като най-голямо е то по: Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС (16.83%), Злополука (22.54%) и Товари по време на превоз (10.78%). Продължава обаче спадът по застраховката на сухопътни превозни средства (без релсови) - 12.72%.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, заемат автомобилните застраховки Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС (41.5 %) и „Автокаско" (31.7 %) или общо 73.2 % от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки Пожар и природни бедствия и Други щети на имущество, които заемат дял от 16.8 % от общия премиен приход.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Setumo
# 0
15:05 | 12 May 2012
For the love of God, keep writing these artciels.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg