За втори пореден ден ще Ви информираме за основните права на потребителите. Днес ще се спрем на правата, които имаме при сключването на застраховка „Каско”. Информацията за днешния и вчерашния материал е поместена в новия проект на Комисията за финансов надзор tvoitefinansi.bg.

Според специалистите от КФН, първо трябва да изберете дали да сключите застраховка „Каско” с покритие на всички рискове или на част от тях и да платите застрахователната премия изцяло или на части.

Вижте какви са правата ви при сключване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност"

При настъпването на застрахователно събитие имаме право на обезщетение от застрахователя до размера на вредата от настъпилата щета.

Трябва да се знае, че ако автомобилът е на лизинг, то обезщетението се изплаща на собственика на автомобила, т.е. лизингодателя, освен ако в застрахователната полица изрично не е уговорено, че обезщетението се изплаща на лизингополучателя.

Всеки от нас може да уговори самоучастие, което се изразява в поемане от Вас на част от отговорността в случай на настъпване на застрахователно събитие. Размерът на самоучастието не може да надхвърля 50 на сто от застрахователната сума по договора. Размерът на самоучастието задължително трябва да бъде посочен в застрахователния договор.

Собствениците пък могат да предхвърлят правата и задълженията по договора за застраховка при промяна в собствеността върху моторното превозно средство на новия собственик. Ако не желаете да прехвърлите застраховката, тя се прекратява и застрахователят Ви дължи връщане на сумите, платени от Вас до края на договора.

Не на последно място всеки трябва да възстановим застрахователното покритие до размера на първоначално уговорената застрахователна сума, когато това покритие е намалено при изплащане на обезщетение, като доплатите към внесената от Вас премия допълнителна сума, за да си гарантирате, че всяка следваща щета ще бъде оценявана спрямо първоначално договорената застрахователна сума.