Застраховка Каско е една от застраховките, които очакваме да има проблеми през следващата година по простата причина, че тя пряко се влияе от платежоспособността на населението. Също така тази застраховка пряко се влияе от вноса на нови автомобили, тоест от потреблението на хората.

Това мнение изказа пред Profit.bg в края на миналата година Цветанка Крумова, изпълнителен директор на Армеец.

Компанията е лидер към ноември по пазарен дял на Каско застраховките в страната с дял от 20.27 на сто от пазара, сочи справка на Insurance.bg.

По данни на Комисията за финансов надзор, втора и трета позиция по този продукт заемат ДЗИ и Бул Инс със съответно 15.16 и 12.89 на сто.

В топ 5 попадат още Булстрад Виена Иншурънс Груп и Алианц България. Общият пазарен дял на застрахователите от челната петица възлиза на 71.88 на сто, или близо всеки три от четири полици са в изброените до момента дружества.

Шести и седми се нареждат Уника и лидерът по Гражданска отговорност Лев Инс, изпреварили Евроинс, Виктория и Дженерали, допълващи топ 10.

Само в рамките на 12 месеца, пазарът на Каско застраховки у нас бележи спад от 5.6% в премийния приход до настоящите 384 млн. лв.