Пълна промяна на спорните текстове за частните пенсионни фондове, приети в края на 2014 г., инициира Министерството на финансите. Ведомството предлага изборът дали да се осигуряваме за втора пенсия в частен фонд или и тези пари да отиват в НОИ да не е еднократен, съобщава в. Труд.

Освен това вноските на хората, започнали първа работа след 1 януари т.г., няма да постъпват автоматично в НОИ. Те ще имат 3 месеца да изберат частен фонд. Ако не го направят, държавата ще ги разпредели служебно в частен фонд, какъвто бе режимът до края на м.г.

Обявените днес промени са обратното на първоначалния вариант, лансиран от министъра на финансите Владислав Горанов преди около месец и гласуван от парламента.

Според новите текстове всеки осигурен (роден след 1959 г.) ще може многократно да променя решението си и да прехвърля парите си между фондовете и НОИ. Местенето ще е възможно веднъж годишно. Единственото ограничение е за последния избор - не по-късно от 5 години преди навършване на пенсионна възраст.

Натрупаните спестявания за втора пенсия няма да се прехвърлят в НОИ, както се предвиждаше, а в Сребърния фонд, част от фискалния резерв. Там парите ще се съхраняват и ако човек поиска да се върне в частната схема, ще се прехвърлят в едномесечен срок. За периода, за който е избрал НОИ обаче там ще постъпват и парите за втора пенсия (5% от заплатата), така че индивидуалната партида в Сребърния фонд няма да расте.

“Отново се правят недомислени промени, които ще ощетят осигурените. За времето, през което средствата им са в Сребърния фонд, върху тях няма да трупа доходност”, каза Никола Абаджиев, председател на асоциацията на частните пенсионни дружества пред “Труд”.