На 21 декември 2011 година ще бъде приет регламентът за системата бонус-малус и методиката за уреждане на неимуществени вреди вследствие на катастрофи.

Това предвижда Програмата за нормативната дейност на Комисията за финансов надзор за второ шестмесечие на 2011 г.

Три наредби, предложени от Борислав Богоев (на снимката), заместник-председател, ръководещ управление "Застрахователен надзор", ще бъдат приети на заседанието на КФН, което ще се проведе на 21 декември тази година.

Бонус-малус

С първата от тях - Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 42 ще бъде въведена унифицирана система за коригиране на застрахователнат а премия в зависимост от поведението на водача при движение по пътищата и/или причинените щети (система „бонус-малус"), е записано в програмата.

Нормативният акт ще окаже въздействие върху дейността на застрахователите и застрахователните посредници при сключване на задължителната застраховка Гражданска отговорност, пише още в документа. Ще бъде гарантирано по- нататъшното развитие на този сегмент от застрахователния пазар чрез премахването на многообразните и понякога странни критерии за давене на отстъпки от застрахователната премия. Ще бъде утвърден принципа на справедливост по отношение на застрахованите по застраховката лица, тъй като добросъвестните и внимателни водачи ще бъдат „възнаградени" с по-ниска премия, а тези които не спазват правилата за движение и съответно причиняват ПТП ще бъдат „санкционирани" с по-висока премия, според КФН.

Прилагането на практика на системата ще започне най-рано от 2012 г.

Наредба № 42 беше приета през 2010 г. и регламентира изграждането и поддържането на единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), в т.ч. за издаване на полици по задължителните застраховки по чл. 249, т. 1 от КЗ.

Методиката за неимуществени вреди

Нова Наредба ще въведе дългоочакваната Методиката за уреждане на претенции за обезщетение за претърпени неимуществени вреди и за вреди, причинени на моторни превозни средства.

В нея ще бъдат определени минимални размери за изплащаните обезщетения в случай на претърпени неимуществени вреди, на база различни категории и степени на увреждания.

Очаква се тя да доведе като цяло до увеличаване размера на изплащаните обезщетения, респективно на застрахователната премия по задължителната застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите, тъй като нормативният акт ще има съществено въздействие върху дейността по уреждане на претенции на застрахователите, тъй като ще въведе минимални стандарти и размери на обезщетенията за неимуществени вреди, пише в прокрамата.

От друга страна предвижданата уредба ще гарантира на лицата, увредени в резултат от ПТП, получаването на по-справедливи и предсказуеми обезщетения за претърпените от тях неимуществени вреди.

Като цяло новата уредба ще представлява засилена защита на правата на потребителите на застрахователни услуги (в конкретния случай лицата пострадали при ПТП) да получат по-адекватно обезщетение. Косвените ефекти от мярката са свързани със засилване на авторитета и репутацията на застрахователната индустрия, както и за утвърждаването на доверието при сключване на задължителната застраховка, пише КФН в програмата си.

Финансов одит на застрахователи

Още един поднормативен акт в сферата на застраховането е предвидено да бъде приета на 21 декември. Наредба заопределяне на редаи критериите засъгласуване наодиторскопредприятие сКФН ще уреди изискванията, редът ипроцедурата за потвърждаваненадеждността и опита наодиторското предприятие, така че да му се даде възможност да одитира годишния финансов отчет на даден застраховател.

Нормативният акт ще има изключително ограничено въздействие върху одиторите и застрахователите, тъй като единствено ще уреди процедура за осигуряването им на право да одитират финансовите отчети на застрахователите, пише в програмата.

И трите споменати наредби обаче ще може да се приемат, само ако Народното събрание одобри дотогава промените в Кодекса за застраховане , които бяха внесени, но ще влязат в сила най-рано есента. и които дават правна основа за наредбите на КФН.