Комисията за финансов надзор прие на първо четене проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 19 ноември 2009 г. за начина и реда за оценка на активите и пасивите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и на пенсионноосигурителното дружество, на стойността на нетните активи на фонда, за изчисляване и обявяване на стойността на един дял и за изискванията към воденето на индивидуалните партиди.

В проекта се предвижда оценката на акции или дялове, издадени от колективни инвестиционни схеми, да се извършва по цена от предходния работен ден, в случай че към момента на извършването й не е обявена нова цена за обратното им изкупуване. Предложенията са свързани с уеднаквяване на начина на оценяване на едни и същи ценни книжа от отделните пенсионноосигурителни дружества.

Другата промяна предвижда последващата оценка на инвестиционен имот по справедлива стойност да се извършва към последния работен ден на всяко тримесечие от независим оценител с правоспособност за оценяване на недвижими имоти. Сега тази оценка се прави само два пъти годишно.

Целта е да се даде възможност на пенсионноосигурителните дружества да реагират по-адекватно на промените в цените на пазара на недвижимите имоти.

Предлага се сумата на дължимото плащане при еднократно изтегляне или изплащане на средства от партидата на осигурено лице или пенсионер да се изчислява по стойността на един дял към датата на подаване на молбата за изтегляне, съответно - за изплащане на средствата. Определя се и срок за изплащане на тези средства - не по-дълъг от 5 работни дни от датата на подаване на молбата.