Промяна в начина, по който застрахователите разпределят своите средства и съответно - изменения в търсенето и цената на няколко класове активи, е в състояние да предизвика новият регулаторен режим в европейското застраховане - директивата Solvency ІІ (Платежоспособност ІІ), която ще започне да действа от 1 януари 2013 г. Това твърди в един от последните си доклади рейтинговата агенция Fitch Ratings, в който се акцентира върху новите правила, според които застрахователите ще трябва да оценяват по пазарна стойност своите активи и пасиви, при определянето на платежоспособността си.

„Solvency II ще принуди застрахователите да заделят специален капитал, с който да рефлектират на краткосрочните колебания в пазарните цени на активите, които притежават", казва Клара Хюджис, директор на екипа по застраховане във Fitch. „Разпределението на застрахователните активи ще бъде силно повлияно от тези капиталови „тежести", които ще варират значително в зависимост от класа, качеството и срочността на актива. Това ще е фундаментална промяна спрямо настоящото разпределение на средствата, което е детерминирано от очакваната дългосрочна възвращаемост на инвестициите", казва Хюджис.

Основните ефекти ще се изразят в това, че застрахователите ще се пренасочат от дългосрочни към по-краткосрочни дългови инструменти и от краткосрочни книжа към депозити. Ще нарасне атрактивността на държавни облигации и корпоративния дълг с висок рейтинг, както и на обезпечените облигации.

Европейските застрахователи са най-големите инвеститори на капиталовите пазари на Стария континент, държейки 6.7 трлн. евро в активи, включително над 3 трлн. евро в държавен и корпоративен дълг.

От Fitch очакват развитие на финансовия „инженеринг" в посока на създаване на привлекателни от гледна точка на Solvency II активи, които да оптимизират възвращаемостта на капитала.

Все пак е малко вероятно да се случат широкомащабни преразпределения в краткосрочен период, тъй като имплементирането на директивата ще стане в продължение на няколко години.

Застрахователите освен това ще имат опцията да калкулират своите капиталови позиции, използвайки свой вътрешен модел, вместо предложената стандартна формула. Това би могло да компенсира въздействието на капиталовите изисквания във въпросната формула, която не отразява точно риска в портфейлите на застрахователните компании.

През март т. г. стана ясно, че Solvency II ще постави под заплаха финансирането на банките, тъй като те са принудени да продават повече дългосрочни облигации, а регулаторите ще забранят на застрахователите да да купуват подобен дълг.