Искове в размер на 1.2 млрд. щатски долара ще бъдат отправени към Swiss Re в резултат на земетресението в Япония и последвалите го цунами. Това показват изчисления, за които презастрахователят подчертава, че са предварителни и с висока степен на несигурност.

Управляваната от правителството схема предоставя застрахователно покритие за жилищните имоти срещу земетресения и цунами, чрез неживотозастрахователни компании и това покритие не е презастраховано на международния презастрахователен пазар, обясняват от Swiss Re. Покритията срещу пожари вследствие на земетресенията обаче обичайно се презастраховат. Покритията за търговските или индустриални рискове в резултат на земетресение, пожари след земетресение и цунами се продават от частните застрахователни компании и също са презастрховани в голямата си част.

Малко вероятно е обаче инцидентът във Фукушима Fukushima да доведе до значителни преки загуби за застрахователите. Причината за това е, че радиоактивното замърсяване е изключено от покритията в имуществените полици. Отговорността към трети лица и физическите повреди също не са покрити застрахователно, тъй като земетресенията, цунамитата и пожарите вследствие на земетресения са изключени рискове в застраховките на ядрените съоръжения.

От Swiss Re очакват, че определянето на точния размер на исковете ще отнеме няколко месеца. Компанията е направила дарения като мярка за спешна помощ и обещава да подкрепя усилията за възстановяване. От компанията заявяват твърдото си намерение да продължат капацитет за страната и да запазят стабилни взаимоотношенията си с японските клиенти.

Земетресение от 9 по скалата на Рихтер край бреговете на Хоншу разтърси Япония на 11 март 2011 г. Събитието предизвика силни движения на земната повърхност в североизточната префектури на Япония и предизвика цунами, което доведе до значителни материални щети и човешки жертви. Заради повреди в охладителните системи на атомната централа Фукушима се стигна до експлозия, сериозни щети на ядрените реактори и освобождаване на радиоактивност в околната среда.

Източник: Insurance.bg