Три правителства спасяват изпадналата в криза Fortis

546
Три правителства спасяват изпадналата в криза Fortis

Най-голямата белгийска финансова компания Fortis е получила спасителна финансова инжекция на стойност 11.2 млрд. евро от Белгия, Холандия и Люксембург, след като доверието на инвеститорите в банката се изпари миналата седмица, информира Bloomberg.

Белгийското правителство ще закупи 49% от белгийското банковото подразделение на Fortis за 4.7 млрд. долара, докато Холандия ще плати 4 млрд. долара за сходен дял от холандското банкиране на финансовата компания. Люксембург ще предостави на Fortis 2.5 млрд. евро заем, конвертируем в 49-процентен дял от банковото звено на компанията в страната.

Fortis е най-голямата европейска компания, която изпада в толкова сериозно затруднение вследствие на финансовата криза, която доведе Lehman Brothers Holdings Inc до фалит и принуди Джордж Буш да търси одобрението на Конгреса за спасителен план на стойност 700 млрд. долара. Акциите на Fortis се обезцениха с 35% миналата седмица в Брюксел поради опасения, че компанията ще има проблеми с възстановяването на капитала, намален от придобиването на подразделения на ABN Amro Holding NV и отписвания на активи.

Fortis планира да продаде дела си в подразделението на ABN Amro за потребителско банкиране. Компанията, заедно с Royal Bank of Scotland Group Plc и испанската Banco Santander SA, миналата година закупиха базираната в Амстердам ABN Amro за 72 млрд. евро, като сделката съвпадна с колапса на щатския пазар за високорискови ипотеки.

Председателят на Fortis Морис Липенс освободи поста си и ще бъде заменен от външен за компанията човек. Fortis избра на 26 септември Филип Диркс да наследи Херман Фервилст на поста главен изпълнителен директор, само три месеца след като бившият главен изпълнителен директор Жан-Пол Вотрон беше принуден да напусне.

Fortis, която е създадена през 1990 г. от сливането на холандската застрахователна компания NV Amev, белгийския застраховател AG Group и германската банка VSB, ядоса акционерите на 26 юни, като обяви, че пропуска изплащането на междинен дивидент, както и планове за продажбата на акции, за да стабилизира финансите си.

Английската банка Bradford & Bingley Plc може да бъде придобита от друга банка или да бъде национализирана днес, съгласно план на правителството за защитата на депозити на граждани на стойност 21 млрд. паунда (39 млрд. долара).

От германската Hypo Real Estate Holding днес обявиха, че са получили кредитна линия, след като Financial Times Deutschland писа, че компанията може да фалира.

Президентът Джордж Буш и представители на Конгреса вчера обявиха, че са постигнали съгласие относно спасителния план, който трябва да съживи замиращите кредитни пазари.

Акциите на Fortis са се обезценили със 71% тази година в Брюксел, като пазарната капитализация на компанията е намаляла до 12.2 млрд. евро.

Компанията има облигации на стойност 3 млрд. евро, чиито падеж е през тази година и обяви на 4 август 49-процентен спад в печалбата за второто тримесечие, дължащ се на отписвания на активи.

Белгийските и холандските финансови регулатори миналата седмица поставиха тримесечни ограничения на късите продажби на акции на финансови компании, за да ограничат срива на пазара.

Снимка: ЕPA/БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg