Новите притежатели на шофьорски книжки в ЕС не трябва да пият никакъв алкохол, преди да седнат зад волана, докато не натрупат две години опит, предложиха евродепутати.

Предложеният включват и получилите повече от едно нарушение за шофиране в пияно състояние ще получават "алкохолни катинари", които ще се инсталират на колите им. Скоростта в населените места ще бъде намалена до 30 км/ч.

"Можем да постигнем по-сигурни улици само ако вземем едни и същи мерки на всички нива - европейско, национално и индивидуално", заяви Дитер-Лебрехт Кох, германският евродепутат, внесъл предложението. То получи подкрепата на мнозинството депутати в ЕП.

Допустимият алкохол в кръвта варира от 0.9 милиграма на милилитър в Кипър, до 0 в Естония, Малта, Румъния, Словакия, Чехия и Унгария. Повечето страни в ЕС ограничават скоростта в населените места до 50 км/ч, но има и изключения.

30% от инцидентите на пътищата се причиняват от новите шофори от мъжки пол, а още 15% от новите шофьорки. Евродепутатите смятат, че мерките ще помогнат да се намали броя на катастрофите, при които през 2009 са загинали 35 хиляди граждани на ЕС, а 1.5 милиона са били ранени.

След гласуването, предстои ЕК да реши дали ще създаде закон, който може да бъде въведен, ако бъде одобрен от страните-членки.

Източник: БГНЕС