Застрахователния пазар в Румъния ще реализира загуби поне колкото тези от миналата година, прогнозира изпълнителният директор на най-голямата застрахователна компания в страната - Allianz-Tiriac.

През изминалата година загубата за пазара е възлязла на около 76 млн. евро. След негативните тенденции стартирали на международните финансови пазари и засегнали и застрахователните компании, очакванията са и румънския пазар да регистрира загуби.

Автомобилното застраховане ще е в основата на слабото представяне на застрахователния сектор. Огромната конкуренция там е намалило цената на застраховането наполовина, от това което вземат застрахователите на други европейски пазари, коментира още мениджъра на компанията.

В същото време за разлика от други години, през настоящата такава секторът на автомобилното застраховане е отбеляза минимално повишение.

Огромен е и броя на щетите при автомобилното застраховане, като румънския пазар се отличава с едно от най-големите в Европа съотношения на искове, спрямо броя на направените застраховки.

Жестоката конкуренция между застрахователите за нарастване на пазарния си дял и ценовата война, води до нереално ценообразуване, което не се влияе от рисковете и носи загуби за застрахователните компании.