Застрахователната индустрия ще продължи да се развива бързо в страните от Централна и Източна Европа, въпреки че икономическият растеж се забавя, твърди Михаел Хайсе, главен икономист в Allianz, цитиран от Business Standard.

Независимо от факта, че застрахователният пазар е свързан с икономиката, застраховането е развиваща се индустрия в много страни от региона. "Стандартът на живот се подобрява и хората купуват повече застраховки. Застрахователната индустрия нараства с богатството, измервано в БВП на глава от населението. Дългосрочната перспектива е много благоприятна за застрахователната индустрия," казва Хайсе, добавяйки, че застраховането расте с по-голям темп от този на БВП.

Финансовата криза ще доведе до основни промени на финансовите пазари. Един от ефектите ще бъде, че финансовите продукти ще бъдат по-опростени и по-прозрачни, защото клиентите и инвеститорите искат точно това от кредиторите.

"Един от двигателите на промяната ще е реакцията по отношение на кризата, която ще бъде много сериозна. Ще се появят нови регулации, нов вид надзор, много по-стриктен контрол над банките и разбира се директната намеса на правителствата в банковия сектор.

Другият двигател на промяната е самият пазар. Финансовите пазари ще се променят и ще се завърнат към по-традиционни бизнес модели".

По отношение външния дълг на Румъния, по-голяма част от който е във чужда валута, Хайсе казва, че настоящата ситуация е трудна за централната банка, защото обикновено девалвацията е начин за корекция. Износът става по-конкурентен, за сметка на вносът.

В случая с Румъния е трудно, защото обезценяването на леята увеличава стойността на дълга в други валути. Това обаче е временен проблем, според Хайсе.