Иде десетилетието на рецесиите

1110
Иде десетилетието на рецесиите

Икономистите предвиждат началото на черно десетилетие на кризи и рецесии, съобщава френският Le Figaro.

"Рецесиите ще станат по-чести през следващите десет години, отколкото през последното десетилетие", коментира финансовият гуру Боб Дол. „След като се сблъскаха с най-тежката рецесия от Втората световна война, развитите страни дълго ще усещат последиците й", коментира стратегът на BlackRock,един от най-големите инвестиционни фондове в света.

Той не е единственият, който вижда бъдещето в черно. Американският икономист Лакшми Ашутан, директор на института ECRI, също смята, че през следващите десет години „сме почти сигурни, че рецесиите ще следват по-често".

И двамата икономисти изхождат от факта, че настоящото съвземане е „работно", ръстът остава слаб и безработицата- висока. „Американските потребители продължават да затъват в дългове, банковата система на развитите страни остава крехка и, както показва кризата в Европа, светът още има проблеми със задлъжнялостта", смята Боб Дол. Няма как да се надяваме на чудо.

Колкото по-крехък е ръстът, толкова по-голяма е вероятността за криза. Когато икономиката прогресира с 1%, е достатъчно малко побутване, за да спадне с 1.5% например. А за компенсация е необходим голям удар, за да я накара да расте с 4%.

По- оптимистично гледа на въпроса Антон Брендер от Dexia. Според него следващите рецесии „ще са по-чести, но по-малко болезнени". Колкото по-ниско се лети, толкова по-малко боли, когато паднеш. Ефектът на безработицата например засегна по-тежко САЩ отколкото Европа, защото Северна Америка падна от по-високо, коментира той.

Липсата на растеж в западните страни може парадоксално да предпази от завръщане на рецесията, пък е мнението на Патрик Артю от Natixis. През последните петнадесет години кризите бяха провокирани от спекулативни балони, които пък се надуваха от неподкрепен с нищо растеж. Сега не виждам какво може да провокира рецесия.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg