Още добри новини за мобилните потребители

932
Още добри новини за мобилните потребители

Страхотни новини за мобилните потребители – членовете на Европейския парламент са постигнали предварително споразумение за правилата за роуминг, които ще доведат до значителни понижения в цените на разговорите и преноса на данни при пътуване в чужбина.

Това споразумение се очаква да бъде гласувано от Европейския парламент през май, тази година.

Новите правила ще създадат повече конкуренция на роуминг пазара. Междувременно се въвеждат и нови тавани на цените на разговорите и преноса на данни при ползване на услугите, които ще влязат в сила от 1 юли тази година.

Междувременно от 1 юли 2014 година съгласно новите правила потребителите ще имат възможност да пазаруват най-добрите и евтини роуминг услуги в отделен договор, като те могат да са различни от местния им мобилен оператор, при възможност за запазване на номера.

Всеки път, когато потребител премине границата на своята страна, неговият телефон ще преминава на мрежата на мобилния оператор, който си е избрал за ползване на роуминг услуги.

Потребителите ще имат възможност и директно да избират местна мобилна мрежа за пренос на данни в страната, която посещават.

До въвеждането на нови правила потребителите са предпазени чрез таван на цените на роуминг услугите, който влиза от 1 юли тази година.

Според него потребителите ще плащат не повече от 29 цента за минута обаждане, 8 цента за получаване на обаждане и 9 цента за изпращане на текстово съобщение при напускане на пределите на страната си.

В същото време цената на мегабайт интернет при ползване в чужбина през мобилен телефон не може да надвишава 70 евроцента.

От 1 юли 2014-та година потребителите ще се радват на по-нататъшни понижения в тавана на цените, като няма да плащат повече от 19 цента за минута обаждане и не повече от 5 цента при получаване на обаждане.

За изпратено съобщение потребителите ще плащат не повече от 6 цента, както и не повече от 20 цента за мегабайт интернет.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg