Пазарът вече не се съмнява във фалита на Гърция

2070
Пазарът вече не се съмнява във фалита на Гърция

Доходността по емитираните ДЦК с обем 7.7 млрд. евро номинал с падеж август 2012 година, достигна вчера 61.17%, а цената - 65.5% от номинала. „Подобни показатели навеждат на мисълта, че фалитът е неизбежен, а облигациите вече не се търгуват по доходност, а по цена - инвеститорите се ориентират по това, колко ще получат в резултат на преструктуриране", обясни главният икономист на ВТБ капитал Алексей Моисеев. Той даде пример с облигациите на Нафтогаз Украйна, които се търгуваха през 2008 г. на цена от около 80% от номинала две седмици преди падежа. Впоследствие правителството предложи преструктуриране, като притежателите получиха 85-90%.

Сегашната доходност на гръцките ДЦК и разликата спрямо безрисковите активи (германските облигации) предвиждат 100%-а вероятност от неизпълнение на дълговите си задължения в рамките на една година при 70% от номинала за инвеститорите, в резултат на преструктуриране и 50% от номинала при фалит в рамките на две години, изчисли за Ведомости главният икономист на швейцарската банка Lombard Odier Пол Марсон.

Страните от еврозоната се договориха след месеци преговори в края на юли за втори кръг помощ за Гърция. Правителствата предвидиха помощ в размер на 109 млрд. евро, а частните кредитори трябва да участват в преструктуриране на гръцки бондове за 106 млрд. евро през 2011 - 2019 г. чрез обмяната на падежиращи в предстоящите три години ДЦК с нови 15-30 годишни или продажбата им през 2012 г. с голямо намаление от 20%.

Сравнението на гръцката ситуация с други суверенни фалити е достатъчно условно, защото развитите икономики не са изпадали в подобно състояние от дълго време. Кризите около суверенните дългове през последните десетилетия бяха по-характерни за развиващите се пазари, чиито облигации се смятат традиционно за по-малко надеждни. Цената на емитирани руски ДЦК падна до 60-70% от номинала, месец преди дефолта, който бе обявен на 17 август 1998 г. (в тези нива бе калкулиран и валутния риск, като пазарът очакваше девалвация на рублата). Подобна ситуация се наблюдава и в Аржентина - цената на облигациите с падеж май 2002 г. и май 2003 г. се срина до 60% през ноември 2001 година. Фалитът бе обявен на 23 декември.

На 25 юли, след постигнатата договорка за подкрепа на Гърция, доходността на емисия, падежираща август 2012 година, бе 34.6%, цената - 76.08 на сто от номинала. Но преговорите за отпускане на пари на Гърция забуксуваха. Финландия поиска обезпечения за отпусканите от нея средства и засега не е отстъпва от позицията си.

Германия е твърдо против допълнителни мерки за гарантиране на финансовата стабилност в еврозоната и най-вече срещу единни еврооблигации (според германски политици, те ще оскъпят цената на заемното финансиране за страната чрез суверенни бондове).

Пред Гърция има два изхода от ситуацията - преговори за вариант с единните еврооблигации, с които да успее да обмени гръцки или да обяви фалит и да започне преговори с кредиторите за преструктуриране на дълговете, смята генералният директор на Национална рейтингова агенция Виктор Четвериков.

Eвропейските банки започнаха да отписват през второ тримесечие инвестиции в гръцки облигации, но всеки прави това по свой начин. Френските BNP Paribas и CNP Assurances намалиха стойността им с 21%, като се мотивираха с това, че заради ниската ликвидност не биха могли да определят справедливата им цена, поради което се основали на свои финансови модели. Тези, които се ориентират по пазарни цени, регистрираха значително по-сериозни загуби. Така например Royal Bank of Scotland отписа 733 млн. паунда по дълг за 1.45 млрд. британски лири (51%).

Да припомним, че гръцки медии започнаха да тиражират слухове, че гръцкото правителство е наело правна кантора, която да проучи евентуалните ходове по излизането на страната от еврозоната. Правителството опроверга подобни слухове.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
14:09 | 2 September 2011
Европейските и световни капиталови пазари отдавна не се съмняват във фалита на Гърция. При това, неотдавна беше официално обявен фалита на тази южноевропейска държава по отношение на държавния дълг. Притежателите на гръцки облигации са предимно немски и френски банки, които едва ли ще си получат парите по тези облигации.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg