Щатският пазар - пръв избор за инвеститорите за 2012-та година

650
Щатският пазар - пръв избор за инвеститорите за 2012-та година

САЩ получи най-висока оценка от международните инвеститори от над две години насам, в следствие на подновения оптимизъм за възстановяване на икономиката и запазването й относително незасегната от европейската дългова приза през 2012-та година, сочи анкета на Bloomberg.

Над двама от всеки пет анкетирани, или 41% посочват САЩ, като пазарът, който ще се представи най-добре през следващата година. Това е значително повече от резултата от по-малко от един от всеки трима, които смятаха по същия начин през септември.

Това също така е два пъти повече от следващите две страни, посочени от инвеститорите, които са Бразилия и Китай. Анкетата е била проведена на 5 и 6-ти декември сред 1 097 инвеститори и анализатори.

Щатската икономика може да не е в най-добрата си форма, но в сравнение с останалите, се очаква пазарите в страната да се представят по-добре. Пазарът има добър потенциал за ръст през следващата година.

По-малко от четвърт от инвеститорите заявяват, че очакват САЩ да навлезе в рецесия през следващата година. За сравнение, през септември около половината от анкетираните изразяваха подобно мнение.

Щатските инвеститори са най-оптимистични за американския пазар, като половината от тях считат, че той ще е най-добре представящият се догодина. За сравнение, едва една трета от европейските инвеститори дават същата прогноза.

Седем от 10 инвеститори смятат, че щатските държавни ценни книжа се очаква да останат най-сигурният актив през следващата година.

Европейските инвеститори са най-скептични относно държавните ценни книжа на САЩ, като около 40% от тях смятат, че те не са най-сигурната инвестиция в момента.

Подобряват се и очакванията за глобалната икономика. Един от трима инвеститори смятат, че световната икономика ще изпадне в рецесия, което е понижение с 10 процентни пункта в сравнение с анкетата от септември.

Акциите и особено щатските, са класът активи, който е топ-избор от анкетираните. Почти двама от пет смятат, че инвестициите в акции ще донесат най-висока възвращаемост през следващата година, докато 43% не биха повишили експозициите си в акции през следващите шест месеца. Това е повишение в сравнение с 39%-те процента през септември.

Близо половината от инвеститорите обявиха, че очакват широкият Standard & Poor’s 500 да се повиши през първата половина на следващата година. Това е значително по-голям процент от очакванията за индексите в Европа и Азия.

Финансовите оценки на компаниите в момента са изключително атрактивни и дават пространство за по-нататъшно повишение, според Джон Макдоналд, участник в изследването, от Balance Sheet Solutions LLC.

Повече от половината от инвеститорите смятат, че пазарите на страните от ЕС ще донесат най-лоша възвращаемост за инвеститорите през следващата година.

Най-зле настроени към Европа са азиатските инвеститори, като три от пет смятат, че тези пазари ще се представят най-зле.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg