Венецуелският телеком VNT - една добра компания, жертва на политиката

563
Венецуелският телеком VNT - една добра компания, жертва на политиката

Най-големият венецуелски телеком спокойно би могъл да се определи като жертва на политиката на страната си, след като в сряда правителството на Венецуела обяви, че е придобило 86.2% от компанията за 1.3 млрд. долара.

Преди години водещата телекомуникационна компания бе най-активно търгуваната на борсата в страната, като пазарната й капитализация възлизаше на 35%, а към момента капитализацията й възлиза на под 15%.

Безспорно компанията се отличава с изключително добри финансови показатели като настоящо съотношение цена-печалба от едва 3.12, както и очаквано такова 4.05 за следващата година.

Съотношението цена-продажба възлиза на едва 0.5, като компанията е със задължения от едва 27.1 млн. долара и налични средства в размер на 535.77 млн. долара, което прави 4.83 долара кеш на акция, на фона на цената й от 14.75 долара вчера на щатските пазари.

През изминалото тримесечие печалбата на компанията е нараснала със значителните 50% на годишна база, а средният изплащан дивидент за изминалите пет години е възлизал на 4.3%.

Въз основа на тази информация анализаторите биха предположили, че компанията е регистрирала значително повишение през последните години.

Това обаче далеч не е така. Политическите неуредици, както и очакванията тя да бъде национализирана, доведоха до поевтиняване на акциите на компанията с над 27% през последната една година, на фона на повишението на индекса S&P 500 с 14.2% за същия период.

Парадоксално е, че най-ниската цена, достигната от акциите на компанията за последната една година, е била при ниво от 9.46 долара на 9 януари тази година, а най-високата й цена е била постигната само шест дни по-рано - на трети януари при ниво от 20.50 долара за брой.

Макар и парадоксално, това далеч не е толкова нелогично. Рязкото обезценяване на акциите на компанията стана реалност след оповестените планове на правителството на страната за национализация на компанията.

След рязкото си понижение акциите на компанията постепенно възстановяват голяма част от загубеното и добавят над 50% от постигнатото си в началото на януари до момента.

Вчера жертва на правителството стана и на най-голямата енергийна компания. Посредством държавната петролна компания Petroleos de Venezuela SA (PDVSA), то е закупило 93% от акциите на най-голямата енергийна компания в страната Electricidad de Caracas (EDC), включително и дела от 82% на щатската компания AES Corp.

Действията бяха широко очаквани, на фона на изразените още преди месеци амбиции от президента на страната Уго Чавез за национализация на най-големите венецуелски компании в ключови сектори на икономиката.

Провежданата политика на национализация от президента въздейства изключително негативно на фондовия пазар.

От началото на годината основният венецуелски индекс е загубил над 18% от стойността си, превръщайки се в най-губещия световен борсов индекс от началото на годината. Слабото представяне става на фона на ръста на индекса IBC от 125% през изминалата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg