Предложение за промяна на цените за разпределение и снабдяване с електроенергия със средно 6, 29 на сто ще публикува до края на месеца EVN Bulgaria, съобщиха от компанията, цитирани от БТА.

Промяната трябва да влезе в сила най-късно на 1 октомври. Предложението ще бъде внесено за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) до края на април, уточняват от EVN Bulgaria.

Предложението на дружеството е разработено на базата на актуалната цена на НЕК. Увеличението предвижда повишаване на цената на електроенергията за битовите потребители с 6,45 процента, с 8, 78 процента за фирми ниско напрежение и с 2, 20 процента за стопански потребители средно напрежение.

Средната месечна сметка на един битов потребител при настоящите цени е около 13, 90 лева, без ДДС. Ако предложението на EVN Bulgaria бъде прието и одобрено от ДКЕВР, увеличението на сметката, при запазване на консумацията, ще бъде с 0,90 лв. на месец, уточняват от компанията.

Предложението е свързано с покриване на разходите на дружествата и инвестициите, необходими за изпълнение на законовите изисквания за достигане на европейските стандарти за качество на доставките и услугите.