Компанията за инвестиции в недвижими имоти Globe Trade Center Romania (GTC), която е с израелски капитал, обяви плановете си да инвестира 130 млн. евро в изграждането на нов жилищен комплекс в Букурещ.

Комплексът се очаква да е с 1 300 апартамента и посредством тази инвестиция общите такива на компанията в Румъния се прогнозира да възлязат на 600 млн. евро.

Новият жилищен комплекс, който ще носи наименованието FeliCity, ще бъде изграден на площ от 10 хектара земя, които строителният предприемач придоби през изминалата година за платената сума от 12.5 млн. евро.

Строителството, което ще бъде разделено на три фази, ще започне през следващата седмица и се очаква да завърши през 2010 година. То ще бъде съфинансирано от румънската банка HVB-tiriac Bank, в сътрудничество с немската Deutsche Bank.

От строителната компания заявиха още, че трите търговски центъра в процес на строителство в средноголемите румънски градове, ще бъдат завършени до края на настоящата година.

За следващата година е предвидин пусковия срок и за офис-центъра City Gate в Букурещ.

Компанията GTC оперира в Румъния от 1999 година, като е активна още в страни, като Полша, Унгария, Чехия, Сърбия и Хърватска.

Първият проект на компанията в България е търговския комплекс „Галерия Варна”. Търговският център ще се намира в комплекс „Младост”, един от най-оживените квартали в черноморския град. „Галерия Варна” ще обхваща 37,000 кв. м застроена площ за отдаване под наем.

GTC България придобива 65 % собственост от проекта на дребно, а останалите 35% принадлежат на собственика на земята, на която ще бъде разположен търговският комплекс – Калоян Икономов от Варна, местен предприемач.