Камарата на представителите на Конгреса в САЩ одобри въвеждането на нови данъци на обща стойност 18 млрд. долара (12 млрд. евро) за най-големите петролни компании в страната.

Демократите посочиха като причина за тази стъпка рекордно високите цени на петрола и покачващите се разходи за бензин, които оказват допълнително въздействие върху затруднената икономика, предаде Асошиейтед прес.

Сумата, която ще бъде събрана в продължение на 10 години, ще осигури облекчен данъчен режим за вятърни, слънчеви и други алтернативни енергийни източници, както и за съхраняване на енергия.

Законът, одобрен вчера, ще струва на петте най-големи петролни компании средно 1.8 млрд. долара (1.2 млрд. евро) годишно през този период, сочи анализ на Комисията по бюджета в Камарата на представителите на САЩ. Миналата година тези компании са спечелили 123 млрд. д. (82 млрд. евро).

Лидерите на Демократическата партия в Сената посочиха, че ще задействат приемането на закона чрез бърза процедура и ще избегнат тактиките на отлагане, прилагани от републиканците. Белият дом изтъкна, че този закон третира несправедливо петролната индустрия. Очаква се президентът Джордж Буш да упражни правото си на вето и да го блокира в случай, че текстът премине през Сената.

Лидерът на парламентарната група демократите в Камарата на представителите Стени Хойър припомни, че още преди две години, когато цената на петрола бе 55 д. за барел, Буш е посочил, че петролните компании нямат нужда от правителствени субсидии, за да произвеждат повече петрол и газ.

Новият закон ще премахне две значителни данъчни облекчения за петте най-големи петролни компании в САЩ. Едното подпомагаше производителите при конкуренцията им с чужди компании, а другото предвиждаше намаление на данъка, свързан с извличането на газ и петрол извън страната. По преценки на демократите тези облекчения биха спестили на петролните компании 17.65 млрд. долара (11.7 млрд. евро) от данъци през следващите 10 години, информира БТА.

С одобрения от Камарата на представителите закон тези средства ще бъдат използвани за подпомагане на индустриите, използващи възобновяеми енергийни източници - като вятърни, слънчеви електроцентрали, както и такива работещи с целуозен етанол. Това ще стане чрез продължаване сроковете на данъчните облекчения, изтекли неотдавна или които ще изтекат в края на годината, посочва АП.