Най-голямата щатска застрахователна компания - American International Group Inc., отчете загуба от над 5 млрд. долара за четвъртото тримесечие на изминалата година, посочиха изнесените от компанията данни.

В основата на лошия резултат са били загубите, претърпени от щатската компания в резултат на развихрилата се криза на ипотечните пазари в страната.

Банката е реализирала загуби от отписването на финансови активи през последното тримесечие на миналата година в размер на 11.12 млрд. долара.

Загубата на AIG е възлязла на 5.29 млрд. долара за четвъртото тримесечие, в сравнение с печалба в размер на 3.44 млрд. долара през сравнимото тримесечие на миналата година.

Като цяло за 2007 година от компанията отчетоха печалба в размер на 6.2 млрд. долара или 2.39 долара на акция. Година по-рано печалбата бе значително по-голяма и възлизаше на 14.05 млрд. долара или 5.36 долара на акция.

В изявление изпълнителният директор на застрахователната компания определи резултатите като изключително незадоволителни и предопределени от лошата пазарна конюнктура.

Звеното на компанията за общо застраховане е регистрирало понижение на дохода си до 2.02 млрд. долара, а това на животозастраховане - намаляване на печалбата в размер на 51% до 1.29 млрд. долара, съобщиха още от ръководството на институцията.