Лондон е най-скъпата световна дестинация за закупуване на жилища, следван от Монако, посочи изследване на Knight Frank LLP.

Средната цена за закупуване на имот в централните части на Лондон възлиза на 6 191 долара за кв. фут, или 66 615 долара за кв. м., което е една значителна сума.

Второто място се заема от Монако със средна цена от 5 888 долара за кв. фут, или 63 354 долара за кв. м. На трето място е местността по френската ривиера - St. Jean Cap Ferrat, където кв. фут струва 5 853 долара, или 62 978 долара за кв. м.

Лондон се е облагодетелствал от позицията си на глобален финансов център, което се изразява и в това имотите там да са най-скъпи в света.

Средната цена в Лондон се е повишила с 29% през изминалата година, следвайки повишението от 31% в Сингапур.

През изминалият месец най-скъпите имоти в Лондон са се повишили с 0.1%, сочи още статистиката на агенцията за недвижими имоти. Поскъпването им е било и най-слабото такова от юни 2006 година насам.

Това е един изключително притеснителен симптом за пазара на луксозни имоти, които се очаква да са силно засегнати от наблюдаваното забавяне на ръста на световната икономика и кризата на пазара на имоти в САЩ.

Като цяло цените на луксозните имоти в световен мащаб са се повишили с 11% през изминалата година, като доходът на хората с активи над 1 млн. долара се е повишил с 4.5%.

Москва и Санкт Петербург са били сред петте дестинации с най-голям ръст в цените на луксозните имоти, отчитайки силния ръст на руската икономика.