Високите цени на жилищата у нас, и особено на тези в големите градове, карат все повече бъдещи новодомци да търсят други алтернативи. Една от тях, безспорно, е закупуването на парцел в околностите на града, където впоследствие да израсне къща.

Да речем, че вече сте се решили на покупката на парцел. Първото нещо, което трябва да съобразите, е неговата локация. Имате две възможности – мястото да бъде в някои от крайните квартали или в селата наблизо.

Когато става въпрос за столицата, най-популярна дестинация са кварталите в полите на Витоша – Бояна, Драгалевци и Симеоново, както и най-бързо развиващите се райони в момента - Манастирски ливади и Малинова долина. Най-популярни и най-бързо развиващите се обаче и в този случай са синоним на скъпи.

Друга важна подробност е да уточните дали парцелът е в регулация и дали има ток и вода, защото липсата на тези неща доста ще усложни строителството на къща. Не по-малко важна и е големината на мястото – 700-1500 квадратни метра са достатъчни, за да имате и градина, в която да си почивате или садите домати.

Ако искате да прекарвате дните си в баровските квартали, то тогава трябва да знаете, че средната цена за място с вече посочените параметри в Бояна, Драгалевци и Симеоново е приблизително 264 евро. С около сто евро отгоре (средно 331 евро на квадрат) е сумата за парцел в Манастирски ливади и Малинова долина.

Друга възможна дестинация е Горна баня, където цената е значително по-ниска – около 124 евро.

Ако сумите в кварталите не ви устройват и нямате проблем с придвижването, то тогава може да изберете за бъдещ дом някое от близките до столицата села. В зависимост от това коя ще е посоката, разликата в цените е значителна.

Възможността да гледате езерото Панчарево или Искър през прозореца си ще ви струва 118 евро на квадратен метър. Толкова е средната цена на имотите в района на Герман, Кокаляне, Панчарево и Пасарел. Както се оказва, това е и най-високата цена за момента в околностите на София.

По-евтино е от другата страна на Околовръстния път или в района на Божурище, Иваняне и Мало Бучино. Средната цена за квадрат достига 55 евро.

Малко по-ниска е цената за парцел в северна посока – в селата Негован, Световрачане и Нови Искър. С търсеното от нас парче земя там можеш да се сдобиеш само срещу 40 евро.