Общият обем на инвестициите в търговски центрове за продажба на дребно в Европа достигат 3.9 млрд. долара за първото тримесечие на тази година.

Това става ясно от изнесените данни на Jones Lang LaSalle. За сравнение, тази цифра за същия период на миналата година възлиза на 4.1 млрд. долара.

И през първото тримесечие на 2008 г. най-голям процент (71% или близо 2.8 млрд. евро) от общия обем инвестиции са направени в този сектор. Инвестициите в супермаркетите са около 10% или 405 млн. евро.

От друга страна, инвестициите в складови помещения са спаднали до 18% от общия брой, в сравнение с 24% за същия период на предходната година.

Най-активен продължава да бъда пазарът в Германия, който държи 16% от всички инвестиции в сектора. Добра активност се наблюдава и в страните Финландия, Дания, Русия и Румъния.

Търсенето на търговски площи продължава да е стабилно и продажбите на дребно в страните на стария континент се увеличават, коментират специалисти.

Според проучването доказателства за нарастващото доверието на инвеститорите в сектора са отчетените 13 сделки на стойност 100 млн. евро всяка.

Снимка: MoscowNews